четвртак, 31.10.2024, 15:02 -> 15:42
Извор: РТС
Аутор: Лидија Георгијев
Белмуж - на 3. месту најбољих јела од сира, по избору портала Тејст Атлас
Гастрономски сајт Тасте Атлас Сврљишки белмуж сврстао је на треће место у категорији јела од сира. Иако су Сврљижани изненађени овом вешћу сматрају да је то добра прилика за промоцију не само белмужа већ целог краја.
Која је тајна Сврљишког белмужа, многи се вероватно питају, пошто се нашао на списку најбољих јела са сиром у свету.
“Нема неке посебне тајне, битно је да је добар квалитетан сир млади да се добро растопи да се зна колико се ставља брашно да не буде ни превише густ ни превише редак и то је све”, објашњава Славиша Алексић из Сврљига.
На списку најбољих јела једино је белмуж из конкрентог места сва остала су национална, јер се прави белмуж у Србији спрема само Сврљигу.
“Код нас поготову то је специјалитет и стварно сви воле. - Ко је вас научио да правите?-Па мене научила мајка и свекрва, па ја учим снају”, каже Дренка Динић из Сврљига.
"Привлачимо госте због тог јела не само из Србије него и из иностранства тако да је постао прави хит међу љубитељима домаће хране, рецепт вероватно и знате јако је једноставан, али припрема баш и није”, каже Емина Петровић ресторан у Сврљигу.
А рецепт се чува и у сврљишкој млекари, где кажу да је висока позиција на престижном сајту признање пастирима и сточарима који су први белмуж спремили.
“Ми се овде у Сврљигу бавимо том производњом, наследили смо те рецептуре, а и сигурно да импонује да сте ви рецимо испред једног француског фондуа или неких других сирева. Треће место је стварно један успех и треба га искористити”, каже Владан Крстић, власник млекаре.
“Нико нас није званично контактирао, то је било неко независно истраживање тог сајта који се бави гастрономијом а сигурно да је ово прилика коју треба искористити јер ми ево од 2005. године скрећемо пажњу на то наше традиционално јело са сврљишких планина на тај наш белмуж”, наводи Мирослав Марковић, председник општине.
Све делује једноставно, али није, јер је укус неописив, потврђује и сајт који се бави укусима хране широм света.
Коментари