Тајна сврљишког белмужа

Белмужијада је манифестација којом сврљишки крај већ седам година успешно промовише своје пољопривредне производе. Највећу пажњу посетилаца је, као и обично, привукла припрема белмужа, топлог предјела од сира и мешавине кукурузног и пшеничног брашна.

Састојци, наизглед, једноставни - тајна је, кажу, у сврљишком сиру по чијој белини је белмуж, за чију су припрему задужени искључиво мушкарци, добио име. Има ли још неки тајни састојак, нисмо сазнали.

"Сваки мајстор има своју тајну, па тако и ми", каже Зоран Петровић, "али је, наравно, нећемо открити."

Наш познати музичар Сања Илић често долази у Сврљиг, између осталог, и да би промовисао белмуж.

"Заиста фантастично јело", рекао је овогодишњи председник жирија Сања Илић. "Највише зависи од тога ко га припрема - може да буде феноменално, а може да буде и онако, обично."

Пољопривредним произвођачима, упркос бројним тешкоћама са којим се суочавају, учешће на овој манифестацији је добродошло, поготову што је из године у годину све више гостију.

Сврљиг више од десет одсто буџета улаже у пољопривреду и развој села, каже председник те општине Милија Милетић:

"Ипак, то је недовољно и надамо се бољим данима. Ова манифестација је прилика за наше пољопривреднике да прилажу своје производе."

У Белмужијади су једнако уживали и домаћини и гости, којих је било и из иностранства.

Мирјана де ла Кур дошла је из Лондона: "Ту сам са својим пријатељима Ирцима. Ту су негде, отишли су да купе нешто за јело - никако да се наједу наше хране."

Сврљижанима је стало и до очувања традиције. Весна Михајловић сваке године својим унуцима шије нову народну ношњу. Каже да се труди их нешто научи о радицији и да се нада да ће и они једног дана томе учити своју децу.

Осим такмичења у припремању белмужа, пажњу посетилаца привукао је и богат забавни програм - од пастирског вишебоја до избора за најлепшу пастирицу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 24. април 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом