Sendvič sa šunkom i puterom iz Pariza najbolji na svetu
Časopis „Tajm aut“ proglasio je sendvič sa šunkom i puterom u bistrou „Peti Vandom“ u Parizu za najbolji sendvič na svetu.
Baget je mnogo više od dugačke, hrskave vekne hleba, to je ikona francuske prestonice, verovatno čak i više od toga. Ova vrsta hleba pomogla je jednom pariskom bistrou da se domogne titule za svoj specijalitet – najbolji sendvič na svetu.
Sendviči su univerzalni, svaki region na planeti ima svoju verziju ukusnog punjenja između dva parčeta hleba. Časopis Tajm aut (Time Out) pozvao je članove svoje globalne mreže saradnika da sastave listu najboljih sendviča i u oštroj konkurenciji pobedu je odneo jambon beurre koji je na meniju restorana „Peti Vendom“ (Le Petit Vendôme).
„Prave se po narudžbini i pripremaju pred vama koristeći nagrađivane bagete pekare Julien, komade super svežeg putera i šunke. Kad biste mogli da jedete, osetite i pomirišete Grad svetlosti, to bi bilo to“, opisuje dopisnica Tajm auta iz Pariza Tina Majer.
„Peti Vandom“ je tipični pariski mali restoran, to jest bistro, koji Tajm aut opisuje kao „pakao za vegane i raj za ljubitelje mesa“.
Parižani jedu sendviče svakog dana, bilo da je u pitanju ručak „na brzinu“ pre povratka na posao ili piknik u parku.
Restoran svakodnevno prodaje oko stotinu „najboljih sendviča na svetu“, a da biste „ovo umetničko delo“ sa šunkom i puterom probali, navodi časopis, treba da izdvojite šest evra.
Коментари