Читај ми!

Najmanja Rubikova kocka na svetu koja zapravo i radi

Japanski proizvođač igračaka „Mega haus“ predstavio je minijaturnu Rubikovu kocku – toliko sićušnu da je potrebna pinceta, a možda i lupa, da biste je rešili.

Најмања Рубикова коцка на свету која заправо и ради Најмања Рубикова коцка на свету која заправо и ради

Svaka strana kocke, koja je napravljena od aluminijuma, ima oko pet milimetara u prečniku. U četvrtak je stavljen na raspolaganje za pretprodaju na veb-lokaciji proizvođača, a isporuke se očekuju sledećeg aprila.

„Rubikova kocka od pet milimetara je rezultat trojstva mašina, alata za sečenje i strasti igrača“, rekao je Kijokazu Saito, predsednik kompanije "Iriso Precision" angažovane za precizno sečenje, u promotivnom videu na zvaničnom sajtu proizvođača igračaka.

Teška samo 0,3 grama, slagalica je hiljaditi deo veličine originala, koja meri oko 55 milimetara na svakoj stranici. A svaka strana od devet kvadrata na šest stranica kocke meri samo 1,6 milimetara.

Kako je iz kompanije „Mega haus“ rečeno Si-En-Enu, kocka je osmišljena još pre četiri godine, a proizvodnja je započela 2022.

Mikro-kocka je kao najmanja rotirajuća slagalica na svetu upisana u Ginisovu knjigu svetskih rekorda u avgustu.

Minijaturni model oborio je rekord koji je postavio britanski dizajner slagalica Toni Fišer 2016. godine, kada je zaprepastio ljubitelje ove mozgalice verzijom od 5,6 milimetara.

Međutim, cena nagoveštava da će mikro-kocka pre biti kolekcionarski primerak, a ne nešto čime će se igrači zabavljati.

Prodaju se po ceni od 777.777 jena (5.320 dolara), a svaki dolazi sa sertifikatom da je „najmanja Rubikova kocka na svetu“.

Puštanje u prodaju mikro-kocke poklapa sa 50. godišnjicom rotirajuće slagalice, koja među svojim velikim sledbenicima ima od hobista amatera do profesionalnih matematičara. Preko 500 miliona kocki prodato je otkako ju je osmislio mađarski pronalazač Erno Rubik 1974. godine.

Svake godine se širom sveta održavaju turniri sa učesnicima koji se bore za titulu najbržeg rešavača zagonetki u delićima sekunde.

Trenutni rekorder za standardnu kocku 3*3*3 je dvadesetdvogodišnji Maks Park, Amerikanac korejskog porekla, koji je prošle godine na takmičenju u Long Biču u Kaliforniji rešio Rubikovu kocku za 3,13 sekundi, a pratila ga je desetogodišnja Vang Jieng iz Kine, koja je postigla svoj lični rekord od 3,38 sekundi na takmičenju u svojoj zemlji u avgustu, prema podacima Svetske asocijacije.

Standardnom kategorijom 3*3*3, jednom od najkonkurentnijih u zajednici Rubikove kocke, trenutno dominiraju dve zemlje, Amerikanci Luk Garet i Aaron Hajn bili su treći, odnosno četvrti, a Kinez Du Jušeng peti.

субота, 12. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи