Читај ми!

Kačkavalj i peglana kobasica na pirotskom ćilimu – recept za još više turista

U Pirotu je održan sedmi Festival sira i kačkavalja, čiji je cilj promocija jednog od najpoznatijih srpskih tradicionalnih proizvoda. Posetioci su mogli da uživaju u sirevima 25 mlekara i poljoprivrednih gazdinstava.

Proizvođači Pirotskog kačkavalja ni posle nekoliko vekova nisu odustali od tradicionalne recepture. Mleko od ovaca i krava sa staroplaninskih pašnjaka i korpa od leskovog pruća, kačkavalju daju neponovljiv ukus.

„Koristimo samo so i sirilo, to je sve što ima u kačkavalju. To je najčistiji i najprirodniji proizvod. Ostaje korpa od leskovog pruća, ne prima mirise i ne ispusta mirise", kaže Boban Jovanović iz Mlekarske škole u Pirotu.

„Specifično što mi radimo je što se radi kačkavalj iz sirovog mleka, znači ne koristi se pasterizacija i ne dodaju se čiste kulture, već se koristi mleko, sirovo, sa naših pašnjaka. Druga specifičnost je što su to kačkavalji sa dugim periodom zrenja. Ni jedan naš kačkavalj nije ispod godine i po zrenja.

Tako da smo se mi samo opet vratili našoj tradiciji. Imamo opet svetski proizvod koji je u merilu sa svim svetskim renomiranim sirevima", izjavio je Saša Petrović, vlasnik mlekare.

Festival je prilika da se promovišu sva tri pirotska tradicionalna proizvoda koji imaju zaštićeno ime geogradfskog porekla.

Kačkavalj i peglana kobasica, posetiocima se nude na pirotskom ćilimu.

„Pored prirodnog bogatstva, Stare planine, kanjona reke Jerme, pored pirotskog govora, kulturnog nasleđa i bogatstva naše destinacije, lokalna gastronomija je takođe jedan od stubova razvoja.

Mi se trudimo da na ovaj način ne samo promovišemo lokalnu gastronomiju i deo turističke ponude, već i da podignemo te male proizvođače da vide da mogu svoje specijalitete i proizvode plasirati na tržištu”, rekao je Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.

Zahvaljujući pre svega tradicionalnim proizvodima, Pirot je turistička destinacija u razvoju, a očekuje se da ove godine bude registrovano više od 100 hiljada noćenja.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи