„Ostanite kod kuće“ – zašto je objava lokalnog čelnika razbesnela stanovnike Santorinija

Molba lokalnog zvaničnika stanovnicima da ograniče kretanje zbog priliva putnika sa kruzera, izazvala je gnev na popularnom grčkom ostrvu.

Predsednik lokalne zajednice u Firi, prestonici mondenskog grčkog ostrva Santorinija, Panos Kavalaris, oglasio se ovih dana na društvenim mrežama kako bi upozorio meštane na predstojeći dolazak čak 17.000 posetilaca sa kruzera, i apelovao na njih da ne izlaze iz svojih kuća, kako bi se smanjile gužve, preneli su grčki mediji. 

Objava je ubrzo postala viralna, a mnogi stanovnici su izrazili nezadovoljstvo i bes zbog takvog predloga.

Sporna objava došla je usred sve veće zabrinutosti zbog previše turista na Santoriniju, koji najčešće dolaze kruzerima u velikom broju i koje infrastruktura ne može više da izdrži. Tokom prošle godine ovo ostrvo od dvadesetak hiljada stanovnika posetilo je gotovo tri i po miliona turista. 

U najavi su već bili planovi za ograničavanje broja putnika sa kruzera kako bi se ublažio pritisak.

Primera radi, sa sličnim problemima suočavali su se i stanovnici Dubrovnika, gde je tokom sezone ponekad pristajalo i po pet, šest kruzera, ali su lokalne vlasti donele uredbu da ne može da ih pristaje više od tri, kako bi se smanjile nepodnošljive gužve i bolje zaštitilo staro jezgro grada.

Kavalaris je ubrzo obrisao objavu koja je ražestila njegove sugrađane, ali je incident ponovo pokrenuo debatu o uticaju masovnog turizma na očuvanje prestižnog grčkog ostrva i potrebi za održivim rešenjima.

Na sastanku sa predstavnicima lokalne zajednice i drugih Kikladskih ostrva, gradonačelnik Santorinija, Nikos Zorzos, najavio je da od sledeće godine neće smeti više od 8.000 turista dnevno da se iskrca sa kruzera na ostrvo, prenose mediji u Grčkoj.

Za ovu godinu nemoguće je takvo ograničavanje, zbog unapred zakazanih poseta, ali je broj dana kada se na ostrvo iskrca više od 10.000 putnika smanjen sa 63 na 48. Zorzos je zatražio i dodatne mere, uključujući izgradnju nove luke, poboljšanje energetske infrastrukture i urbanog planiranja, te bolje regulisanje hotelskih kapaciteta i privatnih smeštaja.

Prošlog meseca je i premijer Micotakis najavio restriktivnije mere za kruzere koji krstare grčkim ostrvima. 

S druge strane, identičnih najava o limitiranju posetilaca sa velikih brodova na 8.000 dnevno, koje su izgovorili isti ljudi, bilo je i 2016. i 2018. godine, pa nije isključeno da će i ovogodišnja ostati samo mrtvo slovo na papiru. 

Ko god je poslednjih godina posetio Santorini u jeku sezone, mogao je da posvedoči da gužve u uskim uličicama u Iji i Firi, posebno poznatim po spektakularnim zalascima sunca, mogu da budu nepodnošljive i da je praktično nemoguće proći od reka turista naoružanih telefonima i štapovima za selfi, koje se slivaju sa svih strana. 

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару