Читај ми!

Srbi u Njujorku promovišu rusku salatu, javlja „Njujork tajms"

Gabrijela Hamilton, jedna od najpoznatijih kuvara na svetu, koja skoro dve decenije vodi restoran "Prune" u Njujorku, objavila je u „Njujork tajmsu" tekst o srpskom restoranu na Menhetnu koji nosi ime „Kafana“. Pored mnogobrojnih priznanja za kulinarska umeća, Gabrijela je i dobitnica najveće američke nagrade za kulinarstvo "James beard" i autorka dva bestselera. Sada je rešila da piše o gibanici i srpskoj verziji ruske salate.

„Srpski restoran u Sedmoj ulici, na istočnoj strani Donjeg Menhetna, nalazi se na mestu gde se ne može stići podzemnom železnicom. U ovom kutku Njujorka, sa svojim toplim, mekim svetlom, i mestom za 36 osoba, smeštena je kafana nazvana - 'Kafana'", napisala je Gabrijela objasnivši da je to „kao da ste psu dali ime Pas". 

Vlasnik „Kafane" Vladimir Ocokoljić za profesiju ima dizajn enterijera, ali je odlučio da otvori restoran kada su njegove zabave kod kuće postale prevelike.

Podrška u poslu mu je supruga Maša Dakić, naša filmska i pozorišna glumica.

„Pozvali bismo goste na slavu i dešavalo se da toliko ljudi dođe, da su nekada morali da čekaju u redu ispred zgrade, pa čak i po oluji. A naš stan u Njujorku je mali", objasnio je motive za potrebe teksta Ocokoljić.

„Hrana koja se u 'Kafani' služi je nepretenciozna: meso sa roštilja i sveže kobasice i hrskave seckane salate od krastavca, paradajza i luka. Sva vina su od sorte loza sa dalmatinske obale i sa planina i dolina Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore", navodi se u tekstu. 

„Mnoge etikete na vinima imaju sadržaj na ćirilici, i uvek moram da zatražim pomoć, ne samo u izboru već i izgovaranju vina koje biram", opisala je Gabrijela.

Još od otvaranja 2008. godine, mesto je uvek bilo prepuno, a ljudi su na ulazak, čekali na trotoaru.

„Moja prijateljica Hrvatica, koja se prošle godine preselila u Njujork iz Mičigena, živi samo dva bloka od ovog restorana, a kada je otkrila ‘Kafanu', rekla je da se tamo oseća kao kod kuće. Kako priča, živa narodna muzika petkom uveče, učinila je da se oseća kao da sedi „na klupi u Dubrovniku i pijucka rakiju sa porodicom", opisala je čuvena kuvarica.

Zbog pandemije, zabave u „Kafani" nisu trenutno aktuelne, ali restoran se bavi dostavom hrane i pića. 

Postavljeno je i nekoliko stolova na otvorenom, kako bi se služila ruska salata - salata koja je omiljeno praznično jelo najvećih, najsvečanijih zabava. U Rusiji, Turskoj i Španiji, ova salata ima različita imena (francuska salata, italijanska salata, mala ruska salata...).

Uprkos sličnostima u smislu sastojaka, negde se u salatu dodaje piletina. Osnovu čine krompir, šargarepa, grašak, tvrdo kuvano jaje i kiseli krastavci, sa prelivom na bazi majoneza.

Autorka teksta dodaje da je prilikom prve posete „Kafani" probala ćevape, pljeskavice i gibanicu. I naravno - rusku salatu. Kaže da nije mogla da prestane da jede, koliko je sve to skupa bilo sočno, i davalo prefinjen i svež ukus.

Navodi da je „u salati odnos povrća isečenog na male kockice ravnomeran, što čini celu stvar laganom, čak i delikatnom". 

Vladimir za pripremu ruske salate ne daje recept niti tačne mere. Samo kaže supruzi „Draga, vrlo je jednostavno. Stavili smo po četvrtinu od svega. Sve se isecka u istoj veličini. Tu su kuvana šunka, kuvana šargarepa, kuvani grašak, kuvana jaja, kiseli krastavci, najbolje kornišoni", prenosi Gabrijela Vladimirova uputstva.

Dodaje da „ovakva ruska salata može da posluži kao odličan lek za mamurluk, kada se namaže po hrskavom hlebu ili kiflicama, a dobra je i dok se odmara na kauču i gleda TV".

Vladimir uobičajeno pravi veće količine ruske salate, koje se služe na zabavama za veliki broj ljudi. Od te navike ne odustaje, a ta praksa već dugo traje, još od dana kada je u stanu primao veliki broj gostiju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 02. новембар 2024.
11° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње