Crni hleb sa ognjišta – nova popularnost, stari recepti
Tradicija postaje sve češći odgovor na savremene nezdrave navike u ishrani. Hleb po istom starom receptu od pšeničnog brašna mlevenog na potočari i pečen u peći na drva, sve je popularniji među Valjevcima.
Starinskog recepta za pripremu hleba od „crnog“ vodeničkog brašna, domaćice se uglavnom sete u vreme verskih praznika i zbog običaja. U domaćinstvu Milice Živanović ne zaboravljaju tradiciju i ovakav hleb i dalje se mesi često.
„Stari hleb se mesio od pšeničnog brašna koje je samleveno na potočari sa vodom, toplom, i malo soli i kvasca. To se dobro umesi, obradi se i taj hleb može da stoji sedam dana neće da se obajati da bude tvrd“, objašnjava Milica Živanović iz Zlatarića kod Valjeva.
Hleb po istom starom receptu, samo u savremenim pekarskim uslovima, mese i peku i u jednoj valjevskoj pekari.
Ideja očuvanja tradicije pripremanja starog „hleba sa ognjišta“ zaživela je u Valjevu u saradnji sa lokalnom trgovinskom kompanijom, koja podstiče zdravije načine ishrane.
„Svi elementi proizvodnje ovog hleba su isključivo tradicionalni, znači uz određene modifikacije elemenata proizvodnje kako bi sama proizvodnja bila brza i efikasnija. Ono što je bitno napomenuti da se pečenje ovog hleba, da se peče u pećima na drva“, istakao je Aleksandar Beljić, vlasnik pekare.
„Naša neka interna istraživanja i anketiranja pokazala su da svi oni koji su probali nastavili su da ga kupuju i više se ne vraćaju na beli hleb. Vraćanje ovog starog crnog hleba na srpsku trpezu je nešto što dugujemo i svima nama i pogotovo generacijma koje tek dolaze, mlađima koji tek treba da formiraju svoje navike u ishrani“, navela je Bojana Perić, direktorka marketinga.
Uz svež hleb sa ognjišta u lokalnim trgovinama, Valjevci sve više uzimaju i crno brašno samleveno u vodenicama.
„U zadnje vreme sam primetio da ljudi više melju pšenicu za svoju ishranu, a i mušterije dolaze da kupe, kao navodno je to preporuka lekara“, kaže vodeničar Dragan Živanović.
Osim preporuka lekara, čini se da crni hleb sa ognjišta i drugi proizvodi pripremljeni po starim receptima, postaju sve češći odgovor na savremene nezdrave navike u ishrani.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар