Читај ми!

Burmanski piton ima urođenu „navigaciju“

Baš kao psi i mačke, i veliki burmanski piton zna da se vrati kući! Doduše, nešto sporije... Šest testiranih primeraka se bez većih problema vratilo u močvaru iz koje su odneti i do 36 kilometara dalje.

Burmanski piton, jedna od najvećih vrsta zmija, ima urođeni smisao za orijentaciju te može da se vrati „kući“, čak i ako je od nje udaljen nekoliko desetina kilometara, piše danas londonski Indipendent.

Burmanski piton (Python bivittatus), poreklom je iz Azije, a na slobodi ih ima i u močvarama američke savezne države Floride, gde su ih verovatno bacili vlasnici kojima su postali teret.

Naučnici sa Koledža „Dejvidson“ na Floridi, pratili su kretanje 12 odraslih burmanskih pitona iz Nacionalnog parka „Everglejds“.

Šest od tih 12 su odneli od 21 do 36 kilometara od njihovih domova.

Pomoću radio-predajnika koje su im ugurali pod kožu, pratili su kretanje zmija, njihovu putanju i brzinu.

Čim su oslobođeni, svi pitoni su odmah krenuli natrag, ka močvari gde su stigli kako koji – neki posle 94, a neki tek za 296 dana gmizanja.

Ispostavilo se da se dislocirani primerci kreću mnogo brže od ostalih.

Naučnici su tako zaključili da burmanski pitoni imaju „unutrašnji kompas“ i „istančan osećaj“ za prepoznavanje teritorije.

Burmanski pitoni, koji mogu biti duži i od pet metara, svašta love za ishranu: ptice, jelene i aligatore koje dave i gutaju u jednom komadu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи