Њујоршке године Џона Ленона

Јоко Оно, удовица Џона Ленона, отворила је ове недеље изложбу у Њујорку на којој се може видети много Џонових личних ствари из њујоршког периода, које ће код посетилаца изазвати "снажно сећање на њега".

Под називом "Џон Ленон: Њујоршке године" у њујоршком крилу Куће славних рокенрола, отворена је изложба посвећена легендарном "Битлсу", а међу експонатима који припадају периоду од 9 година (1971 - 1980), колико је живео у граду "у којем је акција", како је сам говорио, су његове гитаре, клавир, писма, одећа и друге личне ствари.

Изложба је посебно емотивна за његову удовицу Јоко Оно, која ју је и поставила, пошто је међу експонатима и папирна кеса са Леноновом окрвављеном одећом коју је носио оне ноћи кадa је убијен у 41. години.

Јоко Оно ју је добила од патолога из болнице "Рузвелт" који је обавио обдукцију те ноћи, 8. децембра 1980.

"Џон ми се вратио у браон папирној кеси. Желим да свет то зна", рекла је Оно и додала да би Ленон такође желео да свет зна да је од његове смрти, број погинулих у обрачунима ватреним оружјем превазишао цифру америчких војника погинулих у вијетнамском рату и то 16 пута.

"Било ми је тешко да то укључим (у експонате)", навела је она. "А мислила сам и на то да би могли да ме критикују."

На изложби има и ведријих ствари. На пример, оригинално писмо, потписано од стране Џона и Јоко 1. априла 1973. на Дан шале, у којем они декларишу оснивање државе Нутопије, у којој "неће бити земаља, граница... пасоша, само људи". 

Међу изложеним инструментима је и "Стајнвеј" клавир на којем је компоновао "Дабл фентези" у згради "Дакота" у којој је живео на Менхетну.

Ту је и метална гитара "Резонатор" коју је свирао 1971. на "окупљању за слободу" у Мичигену, у знак подршке Џону Синклеру, вођи радикалних "Белих пантера".

"Ленонова одећа и даље има снагу да изазове снажан доживљај Ленона", пише британски "Гардијан" позивајући се на изложену "New York City" мајцу коју је Ленон носио на чувеној фотографији са панорамом Менхетна.

Део изложбе је посвећен његовој 6-годишњој борби са Министарством правде, које је на инсистирање Ричарда Никсона покушавало да га истера из земље. Писма подршке од стране певачице Џоан Баез, као и тадашњег градоначелника "Велике јабуке", Џона Линдзија, су постављена уз "зелени картон", који је коначно добио 1976.

Џонова фасцинација Њујорком била је дуготрајна. Чак и пре него што је стигао у град, 1970. је нацртао скицу Кипа Слободе, на којој је лице статуе заменио својим, а вечни пламен стиснутом песницом, тј. поздравом "Црне снаге". Скица је такође изложена.

И на крају, треба споменути руком исписан текст Ленонове последње песме "Остари са мном", који стоји у стакленом кућишту. "Остаримо заједно... Шта год судбина да одлучи."

"Град који је волео је град који га је убио", закључује "Гардијан".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару