Суд у Малавију одбио Мадону

Суд у Малавију одбио је данас, по други пут, Мадонин захтев за усвајање трогодишње девојчице. Судија је рекла да би одобравање међународних усвајања било "отварање врата" трговини децом.

Виши суд у Лилонгвеу, престоници Малавија, одбио је данас захтев америчке поп иконе Мадоне да усвоји 3-годишњу девојчицу из те сиромашне афричке земље, навели су извори из суда.

Одлука се темељи на прописима ове земље по питању усвајања. Наиме, будући родитељи морају живети најмање 18 месеци на тлу Малавија.

"Не могу да одобрим Мадонин захтев", рекла је судија Есме Чондо на затвореном саслушању, додајући да ако суд почне да одобрава међународна усвајања то могло довести до "отварања врата трговини децом".

"Уклањањем наше превентивне мере (горе описаног прописа) која треба да заштити децу, суд би својим пресудама у ствари могао да олакша трговину децом од стране бескрупулозних особа које би пожелеле да искористе слабост закона земље", рекла је Чондо. 

Судија, такође, сматра да, обзиром да је Чифундо Џејмс, 3-годишња девојчица коју поп звезда жели да усвоји, примљена у једно од најбољих малавских сиротишта, више не суочава са бедом коју је трпела након смрти њене мајке на порођају 22. јануара 2006.

Мадонин адвокат Алан Чинула одбио је да прокоментарише одлуку, уз речи да ју је проследио Мадони која се тренутно налази у овој афричкој земљи, али да није присуствовала саслушању.

"Чекам даље инструкције", кратак је био Чинула.

Следећи Мадонин корак би могла да буде жалба Врховном суду Малавија.

Власти Малавија нашле су се на мети критика огранизација за заштиту људских права још када је певачица октобра 2006. усвојила дечака Дејвида Банду, старог 13 месеци.

Тада је прескочен боравишни пропис за будуће родитеље, а Лујзи Чиконе је чак дозвољено да одведе сина у Лондон и пре него што је процес усвајања завршен.

Није баш јасно зашто је судија Есме Чондо данас пресудила другачије. Можда зато што када је Мадона усвајала Дејвида није била самохрана мајка. Подсетићемо вас да се почетком године развела од Гаја Ричија, британског редитеља.

Активисти сматрају да би најбоље било да мала Чифундо заврши код рођака. Но, Мадона у приложеним папирима тврди да девојчицина бака није способна да се стара о њој. Отац се не спомиње нигде, већ само ујак који је, такође, на листи могућих усвајалаца.

Малавијска министарка за бригу о деци, Ана Качико, је, изгледа, на Мадониној страни. "Имамо готово 2 милиона сирочића у земљи. Не можемо се побринути за њих самостално. Ако људи као Мадона усвоје макар једно, то су једна уста мање за храњење", изјавила је страним агенцијама министарка.

Уједињене Нације су процениле да ће до 2010. године око 18 милиона деце у Африци остати без родитеља од последица сиде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 07. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару