Читај ми!

Словеначка брига за регион

Словеначки премијер Борут Пахор се поверио Американцима - Чека нас пакао, ако Хрватска уђе у ЕУ пре Србије, наводи се у депеши америчке амбасаде у Љубљани коју је објавио "Викиликс".

"Уколико Хрватска уђе у ЕУ, а Србија буде изостављена, чека нас пакао", изјавио је словеначки премијер Борут Пахор, приликом посете америчких сенатора Џорџа Војновића и Џен Шаен Словенији.

Пахорова зебња наведена је у документима који су објављени на Викиликсу, а који је направила америчка амбасада у Љубљани 24. фебруара 2010. године.

Словеначки министар спољних послова Самуел Жбогар је сенаторима открио како је српска влада забринута да би Србија могла изгубити замах према евроатлантским интеграцијама уколико их замени нека друга влада.

Жбогар је оценио како је влада премијера Мирка Цветковића напредна, али је, истовремено, изразио своје сумње у њену одрживост, наводи се у депеши.

У току састанка са америчким сенаторима било је речи о ситуацији на Косову, када је словеначка министарка одбране Љубица Јелушич предложила како би словеначка војска у саставу КФОР-а могла чувати српске манастире и енклаве на Косову.

Вашингтон хтео да смени Додика

"Бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг је у фебруару 2007. године запретио употребом бонских овлашћења против Милорада Додика, тадашњег премијера РС, уз могућност његовог уклањања с позиције", навео је Даглас Меклхејни, тадашњи амерички амбасадор у БиХ, у депешама које је објавио сајт Викиликс.

Како је написао Меклхејни, Шварц-Шилинг је предложио сет могућих санкција против Додика, употребом бонских овлашћења. Једна могућа мера је суспензија имплементације анекса о специјалним и паралелним везама РС и Србије.

Према писању Независних новина, Меклхејни је написао и да би америчка влада подржала такве санкције против Додика, и зато јер су, како је рекао, неки његови потези угрозили америчку политику на Балкану.

Шварц-Шилингу и Американцима сметала је, како се наводи, Додикова реторика у вези са референдумом у РС, Додикови запаљиви ставови у вези са Косовом, као и ставови о положају Хрвата у БиХ, односно залагање за хрватски ентитет.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару