Читај ми!

Процуриле лозинке Викиликса?

"Викиликс" оптужује новинара "Гардијана" Дејвида Лија да је одао лозинке за приступ архиви у којој су још необјављени амерички дипломатски телеграми. "Гардијан" негира оптужбе.

Сајт специјализован за објављивање поверљивих докумената Викиликс оптужио је новинара Гардијана Дејвида Лија да је одао лозинке за приступ архиви у којој се налазе још необрађени амерички дипломатски телеграми.

Викиликс оптужује Лија да је лозинку потребну за дешифровање докумената обелоданио у књизи "Викиликс: Унутар Асанжовог рата против тајности", коју је са још једним новинаром Гардијана објавио у фебруару ове године.

Ли је оптужбе одбацио као "бесмислено губљење времена", рекавши да му је оснивач Викиликса Џулијан Асанж у јулу 2010. године дао лозинку за приступ депешама америчке амбасаде на серверу и да га је уверио да ће сајт нестати за неколико сати.

"Оно што смо много касније објавили у својој књизи је застарело и безопасно. Нисмо објавили интернет адресу на којој се налазио фајл, а у сваком случају, Асанж нас је уверио да она више ни не постоји", рекао је Ли.

Ли је оценио да се сада тврди да је "Асанж некако оставио тај свој фајл, лажући да га је избрисао".

Викиликс је, како наводи у саопштењу, већ контактирао амерички Стејт департмент и почео предтужбени поступак.

Гардијан тврди да је сам Викиликс пуштао поменуте нередиговане документе преко сигурног сервера неколико сати, а затим је искључио сервер и склонио документе.

"Међутим, ти исти документи и лозинке су касније објављени на Битторенту, сајту који се обично користи за дистрибуцију филмова и музике", навео је Гардијан.

Трагови на Интернету

Гардијан тврди и да је линк за пуну, нередиговану базу података објавио неименовани корисник Твитера, који ју је пронашао следећи траг објављен у другим медијима и на Викиликсовом налогу на Твитеру.

То је довело до објављивања читаве Викиликсове архиве од 251.000 телеграма преко интернета без редиговања, како би се заштитили извори који су разговарали са америчким дипломатама под условом да остану анонимни, наводи Гардијан. 

Британски лист, иначе је био један од пет листова који је прошле године добио материјал од Викиликса и дозволу да објави редиговане телеграме, који су обрађивани с намером да се заштите извори и национална безбедност земаља на које су се односили.

Обрађени телеграми који су током протеклих девет месеци објављени у складу са договором између главних листова и Викиликса открили су поверљиве дипломатске процене и коментаре који су могли да доведу у непријатну ситуацију светске лидере.

Викиликс је образложио одлуку да објави дипломатске телеграме као и раније извештаје о рату у Ираку и Авганистану настојањем да разоткрије преваре званичника.

САД је одбио да потврди аутентичност било ког од тих документа, али и оптужио Викиликс да доводи у опасност животе појединаца и националну безбедност.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару