Читај ми!

Стотине нових депеша о Србији

Викиликс објавио најмање 800 поверљивих депеша америчке амбасаде у Београду, писаних у периоду од 2003. до 2010. године. Документи се тичу догађаја у Србији, с нагласком на независности Косова и ставу америчких власти да је "она неминовна".

Интернет сајт Викиликс објавио је током последњих неколико дана најмање 800 поверљивих депеша амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду, писаних у периоду од 2003. до 2010. године, које се тичу догађаја у Србији, с нагласком на независности Косова и ставу америчких власти да је "она неминовна", преноси Танјуг.

Мноштво депеша односи се и на ставове српских политичара и јавних личности о проглашењу независности Црне Горе.

У једној од депеша наводи се и да је САД, 2009. године, тражио од Турске, Словеније, Бугарске, Македоније, Хрватске, Албаније, Србије, Црне Горе и БиХ да упуте демарш влади у Подгорици због тога што на регионални самит на Цетињу није позвала и тадашњег косовског председника Фатмира Сејдијуа.

Стејт департмент наредио је својим амбасадама у Анкари, Љубљани, Софији, Скопљу, Загребу, Тирани, Подгорици и Сарајеву да утичу на државе домаћине како би послале демарш Црној Гори, у коме би од ње тражиле да Сејдиу буде позван на форум почетком јуна 2009. године на Цетињу, који је организовала црногорска влада, може се закључити из депеше послате 28. маја 2009. године.

У једној од депеша из новијег периода, из јануара 2010. године, наводи се и да Србија не сарађује у потпуности са мисијом Еулекса на Косову, а друга, из фебруара исте године, говори о сусрету патријарха Иринеја са америчком амбасадорком Мери Ворлик, током којег је било речи о тренутном ставу Српске православне цркве, а патријарх је изразио жељу да "поново уведе" Србију у Европу и САД.

Патријарх Иринеј је тада нагласио и важност Косова и затражио разумевање САД по том питању, наводи се у депеши.

У једном од тајних докумената, амерички званичници оценили су да ће "Српска православна црква кренути модернијим путем после смрти вољеног патријарха" Павла.

Велики број депеша говори и о ставовима српских представника о уласку Србије у НАТО, као и о предизборној атмосфери међу странкама, условима за инвестиције, али и о криминалу и корупцији.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару