Читај ми!

Стејт департмент у "Мадери"

У првом разговору са тек изабраном амбасадорком САД Мери Ворлик, шеф дипломатије Вук Јеремић рекао да ће за Србију бити потребно "мање понижавајуће решење" за Косово. У разговору који је уприличен у ресторану "Мадера", Јеремић је још рекао да је у Хрватској "свако бољи од Месића", а и да је резолуција о Сребреници "стратешка".

У депеши објављеној на Викиликсу, детаљно се препричава разговор, уз опаску да је српски министар, противно протоколу и традицији, први сусрет са амбасадорком САД организовао у врло посећеном ресторану "Мадера" у центру Београда, што, поред осталог, говори и да он жели да у јавности буде виђен као пријатељ САД, пише Ворликова.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић је новој амбасадорки САД најпре изложио план председника Србије да 2010. треба буде "година решења" на Западном Балкану.

Ипак, у разговору се показало да се то своди пре на очекивања да ће се други приклонити ставовима Србије и да ће се проблеми решити "сами од себе", него на то да ће Србија начинити неки конкретан корак.

Ворликова преноси став шефа српске дипломатије да ће за Косово бити потребно "мање понижавајуће" решење за Србију, укључујући наставак инсистирања да Косово може да учествује на међународним форумирма само заједно са представником УН. 

Ово се наводи у депеши о првом сусрету тада нове амбасадорке Мери Ворлик са Јеремићем, послатој из Амбасаде САД у Београду, 2. фебруара 2010. године.

Министар одбране Драган Шутановац који је, како се наводи, "случајно" у исто време био у "Мадери" када и америчка амбасадорка и шеф српске дипломатије, приметио је, приликом једног од наредних сусрета са Ворликовом, да је тада први пут видео Јеремића у том ресторану!

Скок на АТП листи

Оцењујући дипломатски успех 2009. године, Јеремић је метафорично објаснио да се "пењемо на АТП листи и да нећемо дозволити да наш рејтинг опадне у 2010. години".

Шеф српске дипломатије пожалио се на могућност да српска кандидатура за ЕУ може бити одложена до јуна 2010. године, додајући да би "март био бољи".

Одговарајући на коментар Мери Ворлик да ће наредни извештај Сержа Брамерца бити кључан у предвиђању следећих корака Србије за кандидатуру, шеф српске дипломатије упитао је "шта још Србија треба да уради, како би доказала ЕУ да чини све како би ухватила Ратка Младића".

У депеши се наводи да се Јеремић сагласио са Ворликовом да је Србија кључ у очувању стабилности и демократије на Балкану, али и да је начин на који је Србија дипломатски реаговала на косовско самопроглашење независности 2008. године оценио као историјски.

Америчка амбасадорка, после разговора, написала је да се "чини да српски саговорници остају глуви на ефекте које такви коментари изазивају код западних дипломата и још увек инсистирају да би требало да буду похваљени зато што нису прибегли насиљу".

Јеремић је нагласио да, што се тиче појављивања косовских представника пред УН, Србија захтева да увек буде присутан представник УН који ће кратко представити косовску делегацију, наводи се и депеши.

Дискриминација у Црној Гори

Шеф српске дипломатије пожалио се, у разговору са Мери Ворлик, на план о интеграцији северног Косова у косовску државу, намопињући да би то могло да изазове "хаос".

У депеши се наводи одговор Јеремића да "нова стварност не може бити створена на северу, али да Америка и ЕУ морају да признају да је Косово посебно место за нас".

Црногорце, додаје се у америчкој дипломатској депеши, Јеремић назива "истинском браћом", али сматра да су Срби озбиљно дискриминисани при запошљавању.

"Срби чине 35 одсто становништва, а само их је шест одсто у државној управи, што је неприхватљива дискримација", рекао је Јеремић.

У вези са Хрватском, америчка амбасадорка истиче у први план надања Вука Јеремића да ће избор председника Јосиповића донети нову шансу да се приступи решавању тешких тема.

"Свако је бољи од Месића", рекао је том приликом Јеремић.

Шеф српске дипломатије приметио је да ће проблем српских избеглица наставити да "трује" билатералне односе.

Упркос свему, Јеремић је инсистирао да "Србија не треба једина да сноси одговорност за деведесете", упитавши "како другачије објаснити егзодус 250.000 Срба из Крајине него као етничко чишћење".

Босанске везе

У разговору о Босни и Херцеговини, Вук Јеремић је био "најпродуктивнији", наводи се у депеши, рекавши да је предстојећа резолуција о Сребреници "стратешка", због експлицитног признавања суверенитета и теротиријалног интегритета БиХ у целини, укључујући Републику Српску.

Шеф српске дипломатије истакао је одлучност српског парламента да усвоји Резолуцију о Сребреници. Ипак, Јеремић је рекао да се Милораду Додику "не свиђа резолуција", додајући да је некако успео да умири премијера РС да "не паничи и не расписује референдум", наводи се у депеши.

На крају депеше, у којој је препричан садржај разговора, стоји коментар америчке амбасадорке:

"Јасно се види да Јеремић жели да буде виђен као пријатељ САД. Иако велики изазови и даље стоје на путу, требало би да искористимо предност Јеремићевог става. Требало би да покушамо да искористимо тај потенцијал за ново отварање и да наставимо да трагамо у свакој прилици за конструктивним размишљањем о периоду после оцене МСП, што би могло да буде прави испит за његову (Јеремићеву) приврженост Тадићевом плану да 2010. буде 'година решења'", закључује америчка амбасадорка.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару