Читај ми!

Опозиција учврстила власт!

Српска Влада замало пала због Закона о јавном информисању, пише у депеши Америчке амбасаде из Београда, коју је објавио "Викиликс", али је могућност да опозиција поентира на изборима ојачала владајућу коалицију.

Према депеши из Београда од 4. августа 2009. године, српски парламент отишао је на летњу паузу 30. јула, не гласавши за Закон о јавном информисању, пошто је, према америчком дипломати (Џенифер Браш, отправница послова), власт радије изабрала политчку кризу него улазак напредњака у Владу. 

Закон је саставио Г17 плус и претио да ће напустити Владу уколико Закон не буде усвојен. Са друге стране, Социјалистичка партија Србије није желела да гласа за закон. Депаша наводи да је СПС био спреман да буде суздржан и не гласа против закона, али не и да иде даље од тога.

"Живео сам под таквим законом у доба Милошевића и никада се нећемо вратити у тај мрак. Ни стрељачки вод ме не може натерати да гласам за овај закон", рекао је Ивица Дачића према депеши коју је објавио Викиликс.

Дачић је, такође, оценио да би нови избори, "у овом тренутку били грешка, јер би после њих СНС имао улогу у следећој влади".

Улогу посредника између СПС-а и Г17 плус преузела је Либерално-демократска партија која је предложила да Скупштина оде на летњи одмор, да се Влада не би распала. Динкић је, наводно, испрва био против тог предлога.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић рекао је да је Влада умало пала због Закона о јавном информисању. У депеши се додаје да је Љајић оценио да би, у случају пада Владе, уследили избори, што би највероватније довело до уласка Српске напредне странке у Владу, а то би била "катастрофа".

Заменик председника СНС-а Александар Вучић рекао је да је јасно да Влада нема представу шта да ради, да се распада и да би тербало да буду расписани избори, наводи Викиликс.

Критичари Закона, међу којима и Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије, сматрају да су предвиђене казне за клевете "екстремне" и да то значи да би медији требало да имају огромне резерве новца за плаћање евентуалних казни, оцењује се у депеши. Таква правила практично би угасила мање медије у случају да морају да плате казну.

Штавише, Закон веома лабаво дефинише клевету, па новинари не би били начисто за шта би били кажњавани.

Толерисање хаоса!

У депеши америчке амбасаде износи се оцена тадашње политичке ситуације у Србији.

Проблем у вези са Законом о информисању показује колико је владајућа коалиција крхка, стоји у оцени. Једини који би могли да имају корист од пада Владе јесу Томислав Николић и Војислав Коштуница.

"Незајажљива глад Србије за драмом и толерисање хаоса нису постали изузетак, већ правило", наводи се у депеши.

Иако ситуација делује замршено, мало је вероватно да ће ускоро доћи до избора, констатује америчка отправница послова.

"Ако ништа друго, авет Николића и његових напредњака, уз подршку српског Носфератуа - бившег премијера Коштунице, ојачала је владајућу коалицију и њихову жељу да се не распадну", закључује се у депеши.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару