Читај ми!

Асанжу награда "Зора"

Удружење новинара Србије доделило награду "Зора" оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу. Уредник културе француског "Фигаро магазина" Жан Кристоф Буисон добитник је повеље УНС-а.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж добитник је овогодишње награде "Зора" за слободу медија, коју Удружење новинара Србије додељује поводом Светског дана слободе медија, 3. маја. Повеља тог удружења за ову годину припала је уреднику културе француског "Фигаро магазина" Жану Кристофу Буисону.

У образложењу одлуке УНС-а наводи се да су Асанж и његове колеге из Викиликса дали историјски допринос праву грађана широм света да знају.

"УНС сматра да је Асанж задужио и јавност у Србији која је из депеша Викиликса и о својој новијој историји сазнала много тога што је власт крила. Државе имају право да штите своје тајне, али Џулијан Асанж је на делу доказао зашто новинари не смеју да им у томе помажу", наводи се у саопштењу.

Оснивачу Викиликса статуа "Зора" за слободу медија биће накнадно уручена.

Удружење новинара Србије и Синдикат новинара Србије сутра ће традиционално обележити Светски дан слободе медија акцијом "5 минута громогласне тишине", у Пионирском парку од 11.55 до 12 сати, код споменика Читаоцу новина.

Том приликом биће прочитан Проглас УНС-а и Синдиката новинара Србије, а после тога ће уреднику културе француског "Фигаро магазина" Буисону бити уручена овогодишња Повеља УНС-а, која му је додељена за Дан новинара Србије (27. март).

У саопштењу УНС-а наводи се да је Буисон један од најбољих познавалаца српске културе у европским медијима, као и да је у последњих 15 година написао више од 100 чланака и три књиге о Србији и знаменитим Србима.

Роман о Београду Жана Кристофа Буисона објављен је прошле године у Француској, а ускоро ће бити преведен и на српски језик, наводи се у саопштењу.

Повеља УНС-а додељује се од 2001. године, а установљена је у спомен изласка првих новина на српском језику у Бечу 27. марта 1791. године, који се обележава као Дан новинара Србије.

Досадашњи добитници Повеље УНС-а за новинарство без граница су Слободан Нешовић (2001), Леон Давичо (2003), Коста Христић (2004), "Американски Србобран", најстарији лист српске дијаспоре (2005), Небојша Јанковић (2006), Дејан Лукић (2007), Светлана Васовић Мекина (2008), Петар Поповић (2009), Рикардо Јакона (2010).

Светски дан слободе медија установљен је 3. маја 1991. године, када је на конференцији УН у намибијском граду Виндхоку усвојена Декларација о слободи медија, која је цензуру прогласила грубим кршењем људских права.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару