Тајне затвореника у Гвантанаму

Највећи светски терористи у Гвантанаму рекли су да је Ал Каида планирала застрашујуће нападе против Запада, и да ће, уколико се Бин Ладену нешто догоди, Европа бити претворена у "нуклеарни пакао", наводи се у документима Викиликса, а које је објавио "Дневни телеграф".

Анализа испитивања 700 притвореника америчког затвора Гвантанамо на Куби показала је да су терористи планирали застрашујуће терористичке акције на Западу, објавио је Дневни телеграф позивајући се на документа до којих је дошао Викиликс.

Лист је објавио анализу америчких служби после десетогодишњег испитивања неких од најопаснијих светских терориста. 

Шеик Мохамед, највиши припадник Ал Каиде у Гвантанаму и организатор напада на САД 11. сптембра 2000. године, рекао је испитивачима да ће Ал Каида изазвати "нуклеарни пакао" у Европи, ако Осама Бин Ладен буде ухваћен или убијен, наводи се у документима. 

Мохамед је, према тим наводима, тврдио да је та терористичка организација сакрила нуклерну бомбу у Европи, и да ће је активирати уколико се Бин Ладену нешто догоди.

Америчке власти су откриле бројне покушаје Ал Каиде да набави нуклерани материјал и страхују да су терористи већ успели да купе уранијум, наводи се у тексту.

Документи показују да је један од планираних учесника отмице авиона 11. септембра 2000. године, открио да је Ал Каида покушавала да регрутује особље на аеродрому "Хитроу" у Лондону, у оквиру једног од неколико планова напада на тај аеродром.

Теористи су, како се износи у документима, такође, "ковали планове" за хемијске и биолошке нападе на САД.

Откривени су планови да се стави цијанид у клима уређаје у јавним зградама широм Америке, као и неколико планова за нападе на инфраструктуру, укључујући бензинске пумпе.

Терористи су, између осталог, планирали и да изнајме станове у великим стамбеним блоковим и да тамо изазову експлозије гасних инсталација.

Према поверљивим документима заснованим на сведочењима притвореника, Бин Ладен је побегао из планинске области Тора Бора у Авганистану само неколико дана пре доласка коалиционих трупа.

Лидер Ал Каиде је последњи пут виђен у пролеће 2003. године, када је неколико притвореника снимило његов сусрет са командантима терориста у Пакистану.

Документа, међутим, показују и шокантну, "људску" цену информација, јер су, према тим наводима, у Гвантанаму биле притворене десетине невиних људи, а да су бројни војници нижег ранга били годинама затворени и вероватно мучени пре него што је закључено да се од њих не могу добити битне информације.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару