"Викиликс" о српској транзицији

Амбасада САД у Београду упутила је 2007. године депешу у Вашингтон, у којој је наведено да је компанија Мирослава Мишковића "Делта" настала "на леђима" српског народа, током санкција и хиперинфлације, пише Ројтерс позивајући се на "Викиликс".

Компанија "Делта холдинг" Мирослава Мишковића настала је на корупцији и "на леђима" српског народа, који је патио за време санкција и хиперинфлације, наводи се у документу за који агенција Ројтерс тврди да је у поседу  Викиликса и  да га је Амбасада САД упутила из Београда у Вашингтон 2007. године.

У документу, који је, по Викиликсу, написао "амерички амбасадор", пише да "постоје солидни докази" да је Мишковић учествовао у "нечувеној политичкој корупцији".

"Доминирао је у банкарству, сектору осигурања и продаји потрошачких роба, након што је стекао огромно богатство, као учесник у корупцији за време Милошевићеве власти током деведесетих година", наводи се у депеши.

Према том документу, бивши директор Царине Михаљ Кертес омогућио је Мишковићу специјалан третман за компанију "Делта", која је имала грејс период од 45 дана за плаћање трошкова царине, што је имало великог значаја у време хиперинфлације.

Наведено је, такође, да је "Делти" било омогућено да своју робу испразни директно у Београду, а не на граничном прелазу, и да је складишти у царинским депоима и касније прода кад јој одговара.

Према неименованим службенику Царине, који је цитиран у документу америчке амбасаде, неки пут се дешавало да компанија "Делта" уопште ни не плати царину.

Наводи се и да Амбасада САД поседује копију писма из 1996. године, у којим се доказује да Кертес омогућава посебан третман за компанију "Делта".

"Делта радила у складу са законима"

"Сматрамо да према Мишковићу, у најмању руку, треба да се понашамо слично и да не треба да му се омогући да уђе у САД после његове пљачке Србије", оценио је амбасадор САД 2007. године, пише у депеши, наводи Ројтерс.

Нико од званичника из Управе царина Србије није желео данас да коментарише наводе Викиликса, истиче агенција Ројтерс која их је контактирала.

У компанији "Делта" им је речено да Мишковић никада не даје интервјуе медијима, а шефица одељења за медије те компаније Јелена Крстовић само је рекла да је "'Делта' увек радила у складу са законима Србије".

Међународни ланац малопродајних објеката из Белгије, компанија "Делез група" недавно је купила сто одсто "Делта Макси групе" за 932,5 милиона евра, а у одговору Ројтерсу, истакли су да ће наставити да раде транспарентно и у складу са свим законским обавезама.

У "Делезу" нису желели да кажу да ли су били упознати са оптужбама против "Делте" и Мишковића и да ли је то утицало на куповину "Делте".

Интересантно је да ову депешу тренутно није могуће пронаћи на сајту Викиликса, мада прича о српским бизнисменима на америчкој "виза-бан" листи није нова, као што није ни новост да су неке забране путовања у САД пре неколико година опозване од стране америчке администрације. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару