Оставка портпарола Стејт департмента

Филип Краули, портпарол Стејт департмента, поднео оставку због критичке опаске на услове у којима се у притвору налази Бредли Менинг, оптужен да је одавао тајне информације "Викилису".

Портпарол Стејт департмента Филип Краули поднео је оставку, након што је објављена његова критичка опаска о условима у којима се у војном притвору држи војник Бредли Менинг, оптужен да је веб-сајту Викиликс предао тајна документа, касније објављена на интернету.

Амерички медији преносе да је Краули оставку поднео под притиском Беле куће, пошто је прошле недеље на Институту за технологију у Масачусетсу изјавио да је начин на који Пентагон у војном затвору Квантико држи Менинга смешан, контрапродуктиван и глуп.

Краули је касније потврдио да је дао ту изјаву, рекавши да је то било његово приватно мишљење, а не став владе.

"С обзиром на утицај мојих опаски, за које преузимам потпуну одговорност, поднео сам оставку као помоћник секретара за односе са јавношћу и портпарол Стејт департмента", навео је Краули.

Председник Барак Обама је, упитан о томе на конференцији за новинаре у петак, рекао да је тражио од Пентагона објашњење и да су га тамо уверили да се према Менингу примењује одговарајућа притворска процедура, која испуњава основне стандарде.

"Не могу да улазим у детаље у вези са оним око чега су они забринути, али нешто од тога има везе са сигурношћу редова Менинга", рекао је Обама.

Државна секретарка Хилари Клинтон саопштила је да са жаљењем прихвата Краулијеву оставку, и да ће на његово место, као вршилац дужности, доћи Мајкл Хамер.

Менинг је ухапшен у мају прошле године, пошто је једном хакеру рекао да је предао тајна документа Викиликсу.

Амнести интернешенел је 19. јануара у писму министру одбране Роберту Гејтсу изразио забринутост због услова притвора у којима се држи Менинг, уз оцену да су они непотребно тешки.

Портпарол Пентагона је изјавио да су тврдње либералних блогера, новинара или других да се према Менингу лоше поступа или да је он на неки начин другачије третиран и у изолацији, једноставно нетачне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару