Одложено рочиште Асанжу

Лондонски суд одложио рочиште о изручењу Џулијана Асанжа Шведској за 24. фебруар. Изјавама шведског премијера нарушена претпоставка невиности, изјавио Асанжов бранилац. Правна заступница Шведске негирала да је оснивач "Викиликса" оклеветан.

Рочиште о изручењу Џулијана Асанжа Шведској одложено је за 24. фебруар, јер је потребно време да се размотри да ли оснивача Викиликса треба изручити, изјавио је британски судија Хауард Ридл у лондонском суду.

На данашњем саслушању, Асанжов бранилац Џефри Робертсон рекао је да критика Џулијана Асанжа од стране шведског премијера може угрозити фер судски процес, пренео је Би-Би-Си.

"Изјаве премијера Фредрика Рајнфелта показале су потпуно непоштовање претпоставке невиности", изјавио је Робертсон, истичући да из изјава шведског премијера следи да је Асанж државни непријатељ број један.

Правна заступница шведских власти Клер Монтгомери негирала је да је Асанж оклеветан, рекавши да они који траже распиривање медијског пожара не могу бити изненађени, ако у њима и сами изгоре.

Шведски премијер је, говорећи о независности шведског правосуђа, нагласио да је право жена да траже поступак којим би се установило да ли су биле злостављане.

"Сматрам да је веома жалосно да Асанжова одбрана на такав начин покушава да створи утисак да оне, заправо, немају право на то", навео је премијер Рајнфелт, преноси АФП.

"Америчка завера" против Асанжа

Оснивач Викиликса и његове присталице тврде да је случај против њега пун неправилности, а неки чак верују да је реч о америчкој завери која има за циљ да се 39-годишњи Аустралијанац стави иза решетака или да се наруши његов углед, у знак одмазде због тога што је Викиликс објавио тајну америчку дипломатску преписку.

Међутим, адвокати две Швеђанке које је Асанж, наводно, силовао током боравка у Шведској, у августу прошле године, и шведске власти то демантују.

Шведска министарка правде Беатрис Аск устала је у одбрану правосудног система своје земље, рекавши агенцији АП да је Асанжа неко оптужио за озбиљно кривично дело и да треба сам да дође на испитивање.

Асанж је ухапшен 7. децембра у Лондону и сада се налази у кућном притвору, до доношења одлуке суда, на коју обе стране имају право жалбе.

Оснивач Викиликса изазвао је праву буру у светској дипломатији, објавивши на свом сајту више од 250.000 тајних депеша Стејт департмента. Викиликс је 28. новембра почео да објављује поверљиву дипломатску преписку Стејт департмента и америчких амбасада и конзулата широм света.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару