Случај Менинг правда Асанжа

Асанж није наговарао обавештајца Бредлија Менинга да му достави поверљива документа, јер је Менинг сам иницирао крађу докумената, тврде амерички истражитељи. Додатно отежан посао да САД суди Асанжу, пошто за изручење мора да се докаже да су од Менинга тражена документа.

Амерички истражитељи још нису успели да пронађу доказе да је оснивач Викиликса Џулијaн Асанж наговорио војника Бредлија Менинга да достави поверљива документа америчке владе.

Нови подаци до којих су истражитељи дошли показују да је Менинг сам иницирао крађу докумената, што је у супротности са првобитним тврдњама америчког Министарства одбране да је Асанж искористио младог војника, објавио је амерички лист Волстрит џурнал.

Да би САД могао да покрене судски поступак против Асанжа и да захтева његово изручење морао би да докаже да је оснивач Викиликса изричито подстакао Менинга да проследи документа.

Федерални истражни биро и Министарство правде настављају да скупљају доказе да је Асанж ковао заверу, али владини званичници сматрају да ће бити тешко изградити тај случај, пише Волстрит џурнал.

Нови смер оптужбе

Међутим, истрагом је утврђена веза Менинга и неких ниже рангираних активиста Викиликса.

Оптужба би сада могла да терети Аустралијанца индиректно, због контаката Менинга и ниже рангираних активиста Викиликса, а на основу тога што је Асанж предводио ту групу.

Војни истражитељи сада верују да је Менинг сам одлучио да украде документа и преда их Викиликсу, из освете војсци или влади, јер је по прикључењу војсци имао много проблема са другим војницима и надређенима, због чега су му биле одређене дисциплинске мере.

Менинг је у Багдаду био задужен за прегледање обавештајних података који су релевантни за Ирак и имао је приступ заштићеним документима.

Војска га је до сада оптужила за цурење информација о банкарској кризи на Исланду и видео-снимка напада америчког војног хеликоптера на групу људи у Багдаду, у којем су погинула два новинара Ројтерса.

Менинг није оптужен да је повезан са цурењем хиљада владиних и обавештајних докумената, али званичници верују да је и за то одговоран, пише амерички лист.

Асанж се тренутно на Суду у Лондону бори против захтева Шведске за његово изручење због оптужби за сексуално узнемиравање, а његови адвокати верују да ће Вашингтон тражити изручење Асанжа у САД.

Министарство одбране САД је раније саопштило да Викиликс неће третирати као медијску организацију, што ће федералним истражитељима олакшати добијање судских налога за прибављање материјала у вези са лидерима и савезницима сајта, закључује Волстрит џурнал.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару