Први дан Асанжа пред судом

Пред судом у Лондону, завршено данашње саслушање оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа, чије изручење захтева Шведска. Ако се британски суд одлучи за изручење Шведској, тврди Асанжова обрана, велике су шансе да ће бити изручен САД, где га чека Гвантанамо или могућа смртна казна.

У Лондону је данас завршен први део саслушања оснивача сајта Викиликс Џулијана Асанжа, чије изручење тражи Шведска, због наводних сексуалних деликата.

Током дводневног саслушања, биће одлучена Асанжова судбина у вези са захтевом шведских власти.

Асанжа су за сексуалне деликте оптужиле две жене које су с њим биле у контакту, током његове посете Стокхолму прошле године.

Одбрана оснивача Викиликса тражие да он не буде испоручен Шведској, поред осталог и због вероватноће да ће тако бити испоручен Сједињеним Држава, где му прете затвором Гвантанамо беј, па чак и смртном казном!

Амерички званичници траже начин да изношење у јавност поверљивих докумената Стејт департмента, до којег је дошло преко Викиликса, подведу под неко кривично дело, што би омогућило да се против Асанжа подигне оптужница и он изведе пред амерички суд.

Асанжов адвокат Џефри Робертсон тврди да се његов клијент бори против екстрадиције јер се таква суђења обично одржавају у тајности.

Суђење иза затворених врата било би "очигледно нарушавање правде, нефер не само по британским и европским већ и према међународним стандардима", оценио је Робертсон.

"Не можете имати фер суђење уколико су медији и јавност искључени из суднице", тврди Робертсон.

Из Шведске у Америку?

Аргументација одбране своди се на истицање стварног ризика да ће САД, уколико Асанж буде испоручен Шведској, тражити његову екстрадицију у Америку или ће га тамо спровести илегално.

У том случају, тврде адвокати, постоји стваран ризик да ће Асанж бити одведен у притвор у Гвантанамо беј или на неко друго место.

Такође се истиче да је реално могуће да се Асанж суочи са смртном казном, уколико буде испоручен Сједињеним Америчким Државама.

На основу Европског налога за хапшење, установљеног 2004. године, да би се убрзали процеси изручивања међу чланицама ЕУ, осумњичена лица није могуће испоручити у земље где би она могла доћи под удар смртне казне.

Многи правни експерти кажу да су тврдње у вези са привођењем у Гвантнамо претеране, а Шведска одлучно одбацује оптужбе да поступа под притиском САД и тврди да Асанжа од екстрадиције у Америку штите строга европска правила.

Асанжови адвокати, такође, оспоравају екстрадицију у Шведску, јер она није заснована на подигнутој оптужници, већ на потреби Асанжовог испитивања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару