Муке НАТО-а са речима

Шпанија протестовала због терминологије која сугерише да су све чланице НАТО-а признале Косово, открива тајни документ Алијансе из јануара 2009. године, а преноси "Викиликс".

У тајном документу са састанка НАТО-а од 28. јануара 2009. године, Шпанија је протестовала због терминологије која је коришћена у Извештају генералног секретара НАТО-а о напорима да се оснује министарство косовских безбедносних снага од 26. јануара те године, наглашавајући да речи које се користе указују да су све чланице НАТО-а признале независност Косова, открива Викиликс.

Шпанија и Румунија (које нису признале Косово) и раније су протестовале због такве терминологије у документима НАТО-а, види се из депеше коју је објавио Викиликс.

Тадашњи генерални секретар НАТО-а (Јап де Хоп Схефер) одговорио је да посао Алијансе није признавање или непризнавање држава, али да нема ни извештаја који говори о томе да министарство косовских безбедносних снага не постоји, рекавши да ће накнадно размотрити спорну терминологију у извештају.

Иначе, четири чланице НАТО-а - Словачка, Шпанија, Грчка и Румунија - нису признале независност Косова.

Осим расправе о речнику који је Алијанса користила, Викиликс преноси и да је на састанку било речи о безбедности на Косову.

Заменик шефа НАТО-а за Европу, генерал мајор Томас Рајт, рекао је да Кфор сматра да је Еулекс, после Кфора, најспремнији да обезбеди сигурност на Косову.

Међутим, таквој оцени супротставио се представник Норвешке, наводећи да располаже подацима да Кфор има проблема да ступи у контакт са Еулексом, посебно ако до инцидената дође у вечерњим часовима и викендом.

Шеф војног комитета НАТО-а, адмирал Ђампаоло ди Паола, рекао је да је распоређивање Еулекса на северу Косова у току и да ће се ситуација ускоро поправити.

Расправа о измени Кумановског споразума

На истом састанку је саопштено да је генерални секретар УН Бан Кимун примио писмо председника Србије Бориса Тадића, који протестује због косовских безбедносних снага, наводећи да НАТО не жели да се ангажује са Србијом на евентуалним изменама Кумановског војнотехничког споразума.

Холандски представник, подржан од стране Чешке, рекао је да НАТО не жели да разматра измену Споразума, док год Србија користи "запаљиву реторику" која је садржана и у писму.

Заменик шефа мисије САД у НАТО-у Валтер Андресизин на састанку је рекао да тада није било време за измену Кумановског споразума, а представник Бугарске упозорио је да постоје наговештаји да Србија не жели само измене, већ и укидање Споразума.

Норвешка је потврдила став САД да није дошло време за измену Споразума, али да је потребно прецизирати шта подразумева дијалог са Србима.

Представници Шпаније и Италије навели су да је о изменама Кумановског војнотехничког споразума потребна да НАТО буде отворенији за дијалог са Београдом.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару