Банкар новчано кажњен

Бившег швајцарског банкара Рудолфа Елмера суд у Цириху прогласио је кривим за одавање поверљивих банкарских података о клијентима банке "Јулиус Бер" и новчано казнио са 7.500 долара.

Швајцарски регионални суд осудио је бившег швајцарског банкара Рудолфа Елмера, који је "Викиликсу" уступио податке о 2.000 власника оф-шор банкарских рачуна, за одавање поверљивих информација и изнуђивање.

Међутим, Елмер неће бити притворен, већ само треба да плати казну од око 7.500 долара, док је оптужба тражила да буде осуђен на затворску казну од осам месеци уз новчану казну од око 2.000 долара, јавио је Ројтерс.

Бивши швајцарски банкар Рудолф Елмер ,признао је пред судом да је послао пореским властима поверљиве податке клијената банке, али је одбацио оптужбе да је претио бившем руководству и службеницима приватне банкарске групе "Јулиус Бер".

Оптужница не терети Елмера за прослеђивање информација интернет сајту Џулијана Асанжа, већ за крађу поверљивих података о клијентима, покушај изнуђивања новца од руководства банке, као и за одавање заштићених информација пореским властима и медијима.

Елмер (55) је рекао да је банка против њега и његове породице водила кампању прогона и да му је понудила и пола милиона швајцарских франака у замену за ћутање.

Бивши извршни директор филијале на Кајманским острвима, који је отпуштен 2002. године, признао је да је 2005. године написао и-мејл у којем је запретио да ће податке о клијентима послати пореским властима и медијима.

"Били смо под надзором. Ситуација је била застрашујућа. Плашили смо се и веровао сам да иза тога стоји банка. Из тог разлога сам послао и-мејл", рекао је Елмер.

Бивши банкар је, међутим, одбацио оптужбе да је претио бомбом и покушавао да уцени руководство банке.

Елмер је, такође, изјавио да је у понедељак проследио податке Викиликсу, због тога што швајцарске власти нису ништа предузеле поводом његове дојаве, нагласивши да је желео да скрене пажњу јавности на офшор финансијске злоупотребе и распрострањени систем избегавања плаћања пореза, који користе богати пословни људи и политичари.

"Јулиус Бер", међутим, сматра да су Елмерови мотиви били другачије природе.

"Пошто његови захтеви за одштету због отпуштања нису могли бити испуњени, Елмер је 2004. покренуо личну кампању застрашивања и освете компанији", наведено је у саопштењу те банке.

Циљ његових активности је да дискредитује банку и њене клијенте у очима јавности, закључио је "Јулиус Бер".

Тужилаштво тражи да Елмер буде осуђен на осам месеци затвора и глобу од 2.000 франака.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж назвао је Елмера добронамерним цинкарошем и рекао да његов сајт има обавезу да подржи Елмера.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару