Одлучан упркос притисцима

Притисци којима сам изложен јачају моју одлучност, рекао Џулијан Асанж у интервјуу листу "Трибун де Женев", додајући да "Викиликс" ради као пре. Велике банке, из страха од објављивања података, почеле да проверавају своје активности, што значи да је, и без објављивања података, ефекат позитиван, истакао Асанж.

Оснивач најпознатијег веб-сајта на свету Викиликс, Џулијан Асанж, који се налази у кућном притвору у Великој Британији, изјавио је да вишеструки притисци којима је изложен јачају његову одлучност, иако његов пројекат наилази на велике финансијске проблеме.

Асанж је у интервјуу швајцарском дневнику Трибун де Женев, уочи сутрашњег заседања британског суда о његовој екстрадицији Шведској, рекао да Викиликс од почетка објављивања дипломатских депеша губи преко 400.000 фунти недељно и да би ради даљих активности, "требало тај новац на неки начин повратити".

Он је нагласио да за писање аутобиографије није добио 1,5 милиона фунти, како се говори, већ да би могао да добије 1,1 милион фунти, за неколико година, ако књига постигне велики успех.

На питање зашто се упустио у пројекат какав је Викиликс, Асанж је рекао да је то природан резултат његових активности током последњих 20 година, истичући да је као младић био веома активан и политички изузетно ангажован.

"Увек сам се борио за транспарентност политичких овлашћења и слободу изражавања. Интернет ми је омогућио да проширим поље свог деловања", рекао је Асанж.

Оснивач Викиликса истакао је да у кући у којој борави има неколико сарадника и да веб-сајт, изузимајући неколико прекида проузрокованих његовим ограниченим кретањем средствима комуникација, "ради, практично, као пре".

Објављивање докумената "Бенк оф Америка"?

У вези са најавама да ће обелоданити информације које се тичу једне америчке банке, Асанж није потврдио да је реч о највећој америчкој банци "Бенк ов Америка", али је истакао да је њена дирекција прошле недеље формирала кризну јединицу да би проверила своје архиве, а да су и друге банке, из страха да су оне следећа "мета" Викиликса, почеле да проверавају своје активности.

"То значи да је, и без објављивања података, ефекат позитиван", рекао је Асанж.

Говорећи о животу у кућном притвору, где је у обавези, између осталог, да носи и електронску наруквицу, Асанж је рекао да је то апсурдно, пошто ни за шта није оптужен ни у Британији, ни у Шведској, и да се помало осећа као "птица у кавезу".

Асанж је у интервјуу швајцарском дневнику негирао наводе о томе да је поднео захтев за политички азил у Швајцарској, и рекао да је судски процес у Великој Британији премештен из суда у Вестминстеру у суд у Белмаршу, у јужном Лондону, "суд са високим мерама безбедности који се обично користи за суђења терористима".

Оснивач Викиликса ухапшен је 7. децембра у Лондону на основу Интерполове потернице издате на захтев Шведске, која га оптужује за сексуално насиље над две жене и тражи његово изручење и од тада се налази у притвору.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару