САД: Опасност од "Викиликса"

Неколико стотина људи широм света може бити доведено у опасност због објављивања поверљивих депеша на "Викиликсу", упозориле су САД. Најугроженији друштвени активисти, новинари и владини функционери. САД траже податке од Твитера у вези са "Викиликсом".

Сједињене Америчке Државе упозориле су да неколико стотина људи широм света може бити доведено у опасност због објављивања америчких поверљивих дипломатских депеша на "Викиликсу". Америка је до сада помогла малом броју тих људи да се склоне на сигурнија места, саопштио је Стејт департмент.

Међу онима који су најизложенији ризику јесу различити друштвени активисти, новинари и владини функционери, чији разговори са америчким званичницима могу изазвати гнев страних влада или других политичких снага.

Портпарол Стејт департмента Филип Кроули каже да 60-так запослених у тој установи тренутно процењује у којој мери су људи који су идентификовани у објављеним документима преко "Викиликса" у опасности од примене силе, затварања или неке друге неприлике, посебно у репресивним друштвима широм света.

Међутим, Круоли није навео да ли су у било ком случају пријављене конкретне претње, нити је прецизирао врсту помоћи коју Сједињене Државе пружају угроженима.

Стејт департмент је упозорио владе држава у свету да се не свете борцима за људска права и другим лицима чије је везе са америчким званичницима разоткрио "Викиликс". Америчке власти су нагласиле да би то могло нашкодити будућим односима Вашингтона с тим владама.

У Сједињеним Државама се и даље разматрају могућности кривичног гоњења Џулијана Асанжа, оснивача "Викиликса", на чијем су вебсајту објављене стотине хиљада америчких поверљивих докумената.

САД врше притисак на Твитер

Амерички званичници издали су судски налог у коме се од друштвене мреже Твитер тражи да им да расположиве податке о оснивачу интернет сајта Виликиликс и још неколико људи повезаних са тим сајтом, саопштено је из Викиликса.

Викиликс је навео да су амерички истражитељи отишли у седиште Твитера у Сан Франциску да траже да им се предају приватне поруке, контакт информације и други лични детаљи оснивача Викиликса Џулијана Асанжа и других особа које подржавају тај сајт специјализован за откривање тајних докумената.

Поред Асанжа у налогу се помиње амерички војник Бредли Менинг који је осумњичен да је поједина документа доставио Викиликсу, као и Биргита Јонсдотир, посланица исландског парламента која је раније сарађивала са сајтом.

Сједињене Државе такође траже детаље о холандском хакеру Ропу Гонгријпу и америчком програмеру Џејкобу Еплбауму, који су раније радили са Викиликсом.

Асанж је рекао да ће се борити против налога за предају информације, а исландска посланица Јонсдотир рекла је да нема намеру да својевољно преда податке.

Викиликс је изразио сумњу да су друге компаније као што су Фејсбук и Гугл добиле сличне налоге.

Према копији судског налога датираног од 14. децембра наводи се да су информације потребне због текуће кривичне истраге и налаже се компанији Твитер да не открије Асанжу или другима постојање таквог налога.

Викиликс је навео да је налог отпечаћен "захваљујући правној акцији Твитера". Твитер није желео да коментарише саопштење Викиликса, али је саопштио да је политика компаније Твитер да обавести своје кориснике, када је то могуће, о захтевима владе.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару