Споразум са Ираном могућ

Махмуд Ахмадинежад залагао се, у преговорима са западом, за постизање споразума о размени нуклеарног горива, али је од тога одустао под притиском тврдокорних иранских политичара који су то сматрали поразом.

Ирански председник Махмуд Ахмадинежад залагао се за постизање неке врсте споразума о размени нуклеарног горива пре више од једне године, али је наишао на притисак тврдокорних иранских политичара који су то сматрали поразом, наводи се у америчким депешама које је објавио "Викиликс".

У документу се истиче да је Техеран више веровао САД него савезнику Русији у примени предлога који су подржале Уједињене нације.

Предлог УН из 2009. године предвиђао је да Иран пошаље свој ниско обогаћени уранијум у друге државе на прераду и да добије нуклеарно гориво спремно за коришћење у његовом реактору у Техерану.

То је процена коју је турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу дао помоћнику америчког секретара Филипу Гордону, током његове посете крајем 2009. године.

У поверљивом документу наводи се да је Давутоглу Гордону рекао да је иранска влада спремна да ради на споразуму о размени горива, али да се Ахмадинежад суочава са "огромним притиском" код куће.

Предложени споразум је у неким "круговима у Ирану тумачен као пораз" од притиска Запада, истакао је Давутоглу.

У депеши се наводи да су турски званичници питали Ахмадинежада да ли је "срж питања психолошке, пре него суштинске природе", на шта је председник Ирана одговорио потврдно Ахмединежад је нагласио да се Иранци "слажу са предлогом, али да морају да се понашају у складу с представом у јавности".

Турски званичници сматрају Ахмадинежада флексибилнијим него неке друге чланове иранске владе.

У документу се наводи и да би Иранци више желели да добију гориво од Американаца него од Руса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару