Дванаест минута за одбрану од Ирана

Ако Иран испали ракете према Израелу, имамо 10 до 12 минута да реагујемо, пренели америчким дипломатама представници израелске војске, преноси "Викиликс". Израел, међутим, сматра да му већа опасност прети од Хамаса и Хезболаха.

Начелник израелског Генералштаба Габи Ашкенази рекао је 2009. године да би Израел имао на располагању само 10 до 12 минута од упозорења у случају иранског ракетног напада, судећи по америчким депешама до којих је дошао Интернет сајт Викиликс.

У депеши послатој из америчке амбасаде у Тел Авиву наводи се да је генерал-пуковник Ашкенази рекао америчкој делегацији, предвођеној конгресменом из Мисурија Ајком Скелтоном, да Иран поседује око 300 ракета типа "шихаб" које могу да погоде Израел у кратком року, да се заправо ради о минутама, што тој земљи оставља врло мало времена да се припреми за ефективну одбрану.

Међутим, упркос опасности коју Иран представља за Израел, у депеши се наводи да Ашкенази више брине о борбеним способностима непријатеља који је ближе Израелу, посебно Хамаса који контролише Појас Газе на западној граници, и либанског Хезболаха на северу.

Ашкеназијеве процене објавио је норвешки лист Афтенпостен који има приступ свим депешама послатим из америчке амбасаде, а које су процуриле преко Викиликса. Он је такође рекао америчкој делегацији да се Израел припрема за велики рат против Хамаса или Хезболаха.

"Припремам израелску армију за рат великог обима, јер је лакше прећи на мању операцију, него обрнуто. Ракетна претња Израелу је озбиљнија него икада. Зато Израел толико наглашава ракетну одбрану," рекао је шеф израелске армије.

Ашкенази је рекао да је уверен да Хезболах поседује 40.000 ракета, док су амерички званичници сматрали да их је чак 10.000 више.

Начелник израелског Генералштаба је новембра 2009. године предвидео још већи број жртава у оквиру могућег рата, иако је око 1.400 Палестинаца, укључујући многе цивиле, погинуло у тронедељној израелској офанзиви на Појас Газе, започетој крајем 2008. године. Такође је рекао да Израел неће прихватити никаква ограничења у рату у насељеним подручјима.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару