Пилџер: Асанж у земљи чуда

Саговорник РТС-а је Џон Пилџер, човек који је пред судом у Лондону дао моралне и финансијске гаранције за Џулијана Асанжа. Познати новинар, документариста и борац за људска права запрепашћен је, пре свега, понашањем шведских власти и каже да то што се дешава Асанжу подсећа на "Алису у земљи чуда".

Џулијан Асанж провешће и ову ноћ у британском затвору, мада му је суд јуче одобрио ослобађање уз кауцију и ограничење слободе кретања. Да ли ће и остати иза решетака знаће се сутра, када буде размотрена жалба шведског тужилаштва на пресуду.

Оснивача Викиликса, током оба досадашња појављивања у суду који разматра да ли да га изручи Шведској, где је оптужен за двоструки сексуални напад, на лицу места подржале су многе угледне јавне личности.

Један од њих је и саговорник РТС-а Џон Пилџер, писац, новинар и борац за људска права и један од првих документариста који је разоткрио фабрике зноја мултинационалних компанија у Азији. Он сматра да је Асанж јуче извојевао велику победу.

Пилџер: Да, то јесте победа. Судија је одлучио да је Асанж слободан уз одређене услове. Такву одлуку требало је да донесе пре недељу дана. Шведска реакција на пресуду је, међутим, невероватна, јер за њих никаква условљавања нису довољна. Постојећи услови су да Асанж мора да носи наруквицу за електронско праћење кретања, да мора дневно да се јавља полицији и да мора да остане на постојећој адреси. То су, скоро, услови кућног притвора.

- Џон Пилџер сматра да подршка познатих личности попут њега самог, али и бораца за људска права из високих слојева британског друштва попут Бјанке Џегер или Џемајме Кан, бивше супруге легенде крикета Имрана Кана, Џулијану Асанжу помаже пред судом.

Пилџер: Мислим да помаже. Свима је дато до знања да су људи попут мене, пошто га познајем и могу да говорим о њему, спремни да јавно гарантују не само за њега као личност, већ и да је овај случај неправедан. Ја сам запрепашћен понашањем Шведске. Просто, имам осећај да је реч о некој врсти освете. Све то има злокобан призвук, јер je изјава шведске главне тужитељке Меријен Нај у Стокхолму да никаква ограничења Асанжовог кретања за њу нису довољна, ектремно бесмислена. Тај човек по енглеском закону уопште није починио никакав злочин. То је као у "Алиси у земљи чуда".

- Џон Пилџер није се либио да и финансијски гарантује за Џулијана Асанжа.

Пилџер: Ја га познајем око годину дана и провели смо доста времена разговарајући. Дивим му се. Мислим да је то човек који је руковођен моралним императивом. Викиликс, заправо, промовише старомодни, социјалдемократски поглед на свет, који је за многе данас помало егзотичан.

- Новинари у Британији, али и у другим деловима света, подељено гледају на открића Викиликса.

Пилџер: Викиликс је посрамио новинаре. То је суштина. Многи новинари су постали прави дворски новинари, успавали су се, а Викиликс је обавио свој посао.

- Суд у Британији требало би сутра да одговори на шведску жалбу на јучерашњу пресуду о пуштању Асанжа на условну слободу. Џон Пилџер ће и сутра бити у судници, али истиче да је тешко предвидети одлуку судије. За њега је главни проблем могућност да Сједињене Државе затраже Асанжово изручење.

Пилџер: Мислим да се управо то надвија над целим овим случајем, и то не само у Шведској, већ и овде и било где да се Асанж налази - жеља америчких власти да га некако доведу у Америку и да му суде на основу измишљених оптужби за шпијунажу или било шта друго што буду успели да смисле. Да, то јесте велика опасност.

- Британски судови пословично стају у заштиту људских права. Пилџер за РТС истиче да је Асанж направио добар избор, када је одлучио да се настани баш у Британији.

Пилџер: Мислим да је изабрао једино место у овом тренутку, јер је Британија заиста центар када је реч о свему што је Викиликс ове године обелоданио. Главна открића потичу управо одавде. Овде он има много пријатеља и следбеника. Свуда је за њега ризично, али се он овде сада налази усред судског поступка и јуче смо имали прилику да назремо како Британија дели правду. Надајмо се да ће суд тако и наставити.

- Каква год била даља судбина Џулијана Асанжа, наглашава Пилџер, Викиликс је феномен, који га је надрастао и који ће наставити да ради, без обзира на то да ли је његов оснивач иза решетака или на слободи.

Пилџер: Не могу да их победе. Покушали су. Јуче је Џулијан Асанж пред судом компаније као што су "Мастер кард" или "Пејпал" описао као оруђе америчке спољне политике. Оне су заиста то и показале, а њиховим корисницима се то уопште не свиђа и то је изазвало веома негативне реакције. Викиликс је немогуће угасити. То је у ово време немогуће.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару