Асанж на слободи уз кауцију

Џулијану Асанжу британски суд омогућио да буде на слободи до следећег саслушања, 11. јануара 2011. године. Швеђани уложили жалбу. Оснивач "Викиликса" је у притвору од прошле недеље, када је ухапшен на захтев шведских власти, које га сумњиче за силовање и траже његово изручење.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж, после плаћања кауције, добиће прилику да буде на слободи до следећег саслушања, које је заказано за 11. јануар 2011. године, јавља Ројтерс.

Услови под којима је Асанжу омогућено да се брани са слободе су: кауција у износу од 200.000 фунти, предаја пасоша британским властима и стално ношење електронске наруквице за даљинско надзирање, наводи британски Гардијан.

Ројтерс је вечерас јавио да је Шведска уложила жалбу на одлују лондонског суда, чиме је евентуални излазак на слободу Асанжа пролонгиран за највише 48 сати. 

Асанж се данас појавио пред лондонским судом, који је разматрао његов захтев да буде пуштен на условну слободу и да избегне изручење Шведској.

Шведска може да се жали на данашњу одлуку суда.

Суд је прошле недеље одбацио јемство које је за Асанжа понудило више познатих личности, укључујући и редитеља Кена Лоуча.

Оснивач Викиликса, иначе држављанин Аустралије, ухапшен је прошле седмице у Великој Британији, на основу Интерполове потернице због оптужби да је сексуално злостављао две Швеђанке.

Његов адвокат, Марк Стивенс, изјавио је да хапшење Асанжа представља "обичну смицалицу", како би САД добио на времену да смисли и формулише озбиљнију оптужницу против њега.

Изнуђене оптужбе

"Цела та прича о силовању само је изнуђена оптужба, како би Асанж био ухапшен, док се, истовремено, одвија истрага о много озбиљнијим питањима", рекао је Стивенс.

Стивенс је додао и да је вашингтонско тужилаштво спремно да покрене поступак против Асанжа, који се, на првом месту, не би тицао шпијунаже, већ одређених аспеката рада сајта Викиликс.

Адвокат Бјорн Хуртиг, који Асанжа заступа у Шведској, изјавио је претходно да оптужени није крив за сексуално злостављање, јер су тајна полицијска документа показала да су наводне жртве лажно сведочиле.

Асанж је, недавно, изазвао праву буру у светској дипломатији, објавивши на свом сајту више од 250.000 тајних депеша Стејт департмента.

Викиликс је 28. новембра почео да објављује поверљиву дипломатску преписку Стејт департмента и америчких амбасада и конзулата широм света.

Уочи почетка суђења Асанжу, британске власти објавиле су да су сајтови Владе под ризиком од напада хакера који подржавају Викиликс.

Хакери су, после његовог хапшења, извели бројне нападе на организације које сматрају непријатељима Викиликса. Досад су оборили сајт шведске владе, као и "Мастеркарда" и "Визе", који су, поред "Пејпала", најавили обуставу исплата донација за Викиликс.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару