Дискретно праћење Караџића

Хапшење Радована Караџића уследило после праћења мреже подршке, за које су знали само тужилац за ратне злочине, директор БИА и саветник за безбедност председника Тадића, открива депеша објављена на "Викиликсу". Раде Булатовић давао непроверене информације о Караџићевом боравишту, пише у депеши.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић, директор БИА Саша Вукадиновић и саветник за безбедност председника Тадића, Мики Ракић, једини су знали за операцију једномесечног праћења мреже подршке Радована Караџића, објављено је на сајту Викиликс.

Та акција претходила је хапшењу бившег председника Републике Српске.

У дипломатској депеши америчке Aмбасаде у Београду, наводи се да је Дејан Михов, тадашњи шеф представништва Хашког трибунала у Београду, рекао представницима САД да је атмосфера у БИА потпуно другачија откад је Саша Вукадиновић дошао на њено чело.

Смена на челу Безбедносно-информативне агенције утицала је на знатно побољшање сарадња са београдском подружницом Трибунала, наведено је у депеши.

"Михов је рекао да је Раде Булатовић, бивши директор БИА, увек изврдавао обавезе и давао непроверене информације. Упорно је избегавао да одговори на питања Михова о томе да ли је БИА прикупила узорке ДНК или отиске прстију током истрага о Караџићевом боравишту", пише у депеши.

Амбасада САД у Београду извештава Стејт департмент и да у Демократској странци постоји политичка воља за закључење сарадње са Хашким трибуналом и преноси речи тужиоца за ратне злочине Синише Важића да је некадашњи министар полиције Драган Јоцић "мешао политику у сарадњу са Хагом".

Наводи се и то да је значајан напредак остварен после хапшења Радована Караџића и да је прекогранична сарадња и размена информација са НАТО снагама у БиХ, такође, побољшала могућности Владе Србије на испуњавању хашких обавеза.

Информације о боравишту Караџића

"Блиски саветник потпредседника Владе Ивице Дачића рекао нам је да је Булатовић шест месеци пре формирања нове Владе добио информацију о боравишту Караџића, али није ништа учинио поводом тога, првенствено због идеолошке блискости Коштунице и Караџића, и због мањка међународног притиска", пише у депеши.

У том документу се навооди да су после Караџићевог хапшења, Тадић, Расим Љајић, Вукчевић и други званичници јавно говорили о важности хапшења преосталих бегунаца, не само из прагматичних разлога него и због потребе за помирењем са прошлошћу.

Директор Савета за координацију сарадње са Хашким трибуналом Душан Игњатовић је, како се наводи, Амбасаду САД информисао да Влада планира серију расправа о догађајима из деведесетих година и важности рада Хашког трибунала и истакао да ће у то бити тешко убедити многе Србе, с обзиром на пуштање из хашког затвора Насера Орића и Рамуша Харадинаја.

У депеши из 2008. године се наводи да им је Михов рекао да ће најтежи задатак Владе бити победити сензационалистичке и националистичке садржаје које објављују таблоиди, који углавном имају највећу моћ у обликовању јавног мишљења.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару