Ферхагенове сумње у искреност Београда

Српским лидерима се не може веровати да ће испунити обећања, рекао шеф холандске дипломатије Максим Ферхаген државној секретарки САД Хилари Клинтон, открива "Викиликс". Политичари из Србије различито говоре у личном контакту и у јавности, наводи се у депеши.

Шеф холандске дипломатије Максим Ферхаген рекао је, у јулу 2009. године, државној секретарки САД Хилари Клинтон да се српским лидерима не може веровати да ће испунити обећања и да једно говоре у личном контакту, а друго у јавности, наводи се у америчкој дипломатској депеши коју је објавио Викиликс.

Депеша је, 28. јула 2009, послата амбасадама САД у Хагу, Београду и мисијама УН и НАТО-а, под ознаком "поверљиво".

Клинтон и Ферхаген су, 14. јула 2009, разговарали о начинима за објективну процену сарадње Београда са Хашким трибуналом.

Ферхаген се сложио да је Србија остварила напредак у сарадњи са Трибуналом, али рекао да је и даље забринут што Београд, према извештају главног тужиоца у Хагу Сержа Брамерца, не сарађује "максимално".

Ферхаген је тада рекао да Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ и Србије не може бити одблокиран без потпуне сарадње Београда са Хашким трибуналом, што подразумава изручење оптуженог Ратка Младића, као и да Србију не интересују друге иницијативе из ЕУ.

Холандски шеф дипломатије изразио је бојазан да би српски званичници могли да дају обећања и да их не испуне, наводи се у депеши.

"Српске лидере интересује само Споразум о стабилизацији и придруживању. Они кажу једну ствар лично, друго међународним медијима, а треће својој јавности", рекао је Ферхаген.

Помоћник државне секретарке Филип Гордон рекао је том приликом да ће тим америчког Федералног истражног бироа размотрити како боље испитати јаз између обећања и деловања Београда, наводи се у депеши о разговорима које је имала Хилари Клинтон.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару