Дипломатски осмех прве даме

Прва дама Азербејџана Мехрибан Алијева, "модерна и смела" за муслиманску средину, има проблем да покаже "пун" израз лица због пластичне операције и "носи хаљине које се могу сматрати провокативним и у западном свету", наводи се у дипломатској "трач" депеши објављеној на "Викиликсу".

Да се дипломатска кореспонденција не односи само на питања од стратешког значаја, наоружање или односе међу државама, већ да је некад реч и о најобичнијим трачевима, сведоче нове депеше објављене на Викиликсу.

Главна "звезда" тих "дипломатских трачарења" је прва дама Азербејџана, Мехрибан Алијева. Дама из имућне породице, како се наводи у депешама, има проблем да покаже "пун" израз лица због пластичне операције коју је, вероватно, урадила у иностранству.

"На телевизији, на фотографијама и лично, видљиво је да она није у могућности да направи израз лица који жели", наводи се у детаљима америчке дипломатске депеше, које преноси британски Гардијан.

Алијева је у депешама названа "модерном и смелом" за муслиманску средину у којој живи, а осим интервенција пластичном хирургијом, примећено је и да она "носи хаљине које се могу сматрати провокативним чак и у западном свету".

Дипломатске депеше описују занимљив моменат из септембра 2008, кад су Алијева и њене две ћерке угостиле супругу бившег америчког потпредседника Дика Чејнија, Лин Чејни.

Док су мајка и ћерке чекале Чејнијеву, један агент тајне службе упитао је званичнике и особље Беле куће "која од њих је мајка".

У Вашингтон је послат и извештај о имовинском стању њене породице, према коме она поседују неколико банака, осигуравајућих кућа и грађевинских фирми.

Колекција савремене уметности у власништву Мехрибан Алијеве чини основу новог Музеја модерне уметности у Бакуу.

У депешама се са омаловажавањем говори о политичкој елити у Азербејџану:

"Посматрачи у Бакуу примећују да се данашњи Азербејџанци понашају слично као феудалци у Европи током средњег века: шачица добро повезаних породица контролише одређена географска подручја, као и поједине секторе привреде."

Председник Азербејџана Илхам Алијев је изгледа "слабо информисан о политичким питањима", наводе америчке дипломате.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару