Медијски могул и конзервативни реис

Власник "Дневног аваза" Фахрудин Радончић је "моћан, корумпиран и некада осветољубиви медијски могул", наводи се у депешама амбасаде САД у БиХ. Реис Мустафа Церић и "Аваз" подстичу поделу између "добрих, конзервативних и лоших, секуларних Бошњака", преноси "Викиликс".

Интернет сајт Викиликс објавио је прве депеше које су у Вашингтон послате из америчке амбасаде у Сарајеву. Реч је о два документа, посвећена оснивачу листа Дневни аваз и председнику Савеза за бољу будућност БиХ Фахрудину Радончићу и поглавару Исламске заједнице у БиХ Мустафи Церићу.

Тадашњи амбасадор САД Чарлс Инглиш, у документу од 9. фебруара ове године под насловом "Радончић постаје нови играч у бошњачкој политици", наводи да је власник Аваза "моћан, корумпиран и некада осветољубиви медијски могул", чији ће долазак додатно "разбити бошњачку политичку сцену".

Радончић има и подршку Исламске заједнице у БиХ, и на општим изборима ће засенити Хариса Силајџића, навео је Инглиш. Аваз је Радончићев алат против тужилаца, наводи се у депеши, а помињу се његове афере са "Развојном банком", дилером дроге Насером Кељмендијем и везе са међународном мрежом за прање новца у БиХ.

О Радочићевом уласку у политику се наводи да је то урадио како би се заштитио од суђења за корупцију па због тога политичке партнере бира на основу сопствених интереса, а не идеологије.

"Овај приступ га чини допадљивим савезником за Милорада Додика, премијера РС, који се такође брља у бизнису и сам је под истрагом због корупције. Додик би због тога могао Радончића видети као идеалног бошњачког саговорника", пише у извештају.

Добри Бошњаци, лоши Бошњаци

Други документ, објављен јуче под насловом "Добри Бошњаци, лоши Бошњаци", посвећен је углавном поглавару Исламске заједнице у БиХ Мустафи Церићу, а у Вашингтон је из Сарајева послат 27. јануара 2009. године.

Реч је о анализи политичких кретања у бошњачком корпусу у БиХ, у којој се Церић третира као извор "конзервативних и религиозних идеја".

У документу се говори о исламофобији и проблемима са којима се Бошњаци као етничка група суочавају. Кроз симболичну поделу на "добре и лоше Бошњаке", тадашња заменица амбасадора САД Џудит Цефкин пише о томе да реис Церић и Аваз подстичу поделу између "добрих", који су конзервативни, и "лоших", који су "више секуларни".

Цефкин у допису каже за Бошњаке да су "етничка група чији је национални идентитет још у формирању", те да је Церић промовисао политички идентитет заснован на "виктимизацији", тако што најчешће подсећа Бошњаке да су жртве геноцида.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару