Доле главу, Бучковски

Некадашњи македонски премијер Владо Бучковски сагласио се са Американцима да се праве "невешти" у случају Калида ал Масрија, кога су власти у Скопљу ухапсиле на захтев САД, које су га после пребациле у Авганистан. Проблем настао када су схватили да су ухватили погрешног Ал Масрија.

Македонија и САД, суочени са озбиљним критикама после откривања "случаја Ал Масри", одлучили да погну главу и заузму одбрамбени став када њихови званичници буду изложени питањима у вези са детаљима тог случаја.

"Бучковски је истакао да ће македонске власти остати на курсу и наставити да подржавају министра унутрашњих послова, који одбија да о томе расправља са медијима. Лакнуло му је када је чуо да ми нећемо мењати курс", наводи се у депеши америчке амбасаде у Скопљу из фебруара 2006. године.

Македонске тајне службе ухапсиле су Ел Масрија 31. децембра 2003. године и држали га двадесетак дана у једном скопском мотелу, после чега су га предали Американцима, који су га, једним од тајних летова Централне обавештајне агенције пребацили, прво у Ирак, а затим у Авганистан.

У међувремену, Ел Масри је био дрогиран, малтретиран и испитиван о наводним везама са радикаалним исламистима, али је после неколико месеци "пуштен" у албанским гудурама, када се испоставило да Американци нису тражили Ел Масрија већ Ал Масрија.

Осим разговора о "случају Ал Масри", Бучковски, који је због проневера у међувремену осуђен на две године затвора, тражио је од Американаца да му помогну у покушају да одложи пребацивање четири случаја из Хашког трибунала у руке македонског правосуђа.

"Бучковски није желео да иза тог захтева остане било какав писани траг, јер би га опозиција касније могла критиковати да има мек став према Албанцима, пошто су у сва четири случаја за наводне ратне злочине оптужени Албанци", наводи се у тој депеши.

И на крају, Бучковски се заузео за што скорије решење статуса Косова.

"Бучковски је рекао да не види друго решење осим независности. Рекао је да се слаже са америчким ставом да статус Косова треба решити што пре, како би се смањила потенцијална нестабилност у региону", наводи се у депеши из фебруара 2006. године.

Америчка амбасадорка у Скопљу, у то време, била је Џилијен Миловановић. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару