Игре око Косова, део други

"На крају Србија ће морати да призна Косово, уколико жели да уђе у ЕУ", рекао француски дипломата Ролан Галараг. Француска и Америка, у фебруару, "наговарали" Србију да не предложи нову резолуцију Косову.

У ишчекивању одлуке Међународног суда правде француско министарство спољних послова тражило, у фебруару ове годне, од Американаца да САД и ЕУ заједнички ставе до знања Србији да није могуће да постигне победу по питању Косова и уђе у ЕУ.

Депеша помоћника секретара за континенталну Европу Ролана Галарага послата је 22. фебруара 2010, а објављена је на сајту Викиликс.

Галараг је тражио од САД и ЕУ да заједнички обесхрабре Србе да предложе нову резолуцију УН о Косову, наводећи да шеф српске дипломатије Вук Јеремић изгледа верује да Србија може да постигне победу по питању Косова и истовремено уђе у ЕУ.

"Морамо да им ставимо до знања да то није истина", навео је Галараг, додајући да су Срби бесни на Французе, због демарша који је Париз упутио Београду почетком фебруара, а који се тицао српских планова у вези са евентуалном новом резолуцијом УН о Косову.

"Послали смо им веома уверљиву поруку", навео је Галараг, који је додао да су Срби протумачили тај демарш као велику промену у ставу.

Европска унија је до тада заступала став да питања Косова и уласка Србије у ЕУ нису формално повезана.

"Није било формалне условљености", оценио је Галараг, додајући да Срби сада схватају да би, ако желе да постану чланица ЕУ, морали на крају да признају Косово.

"Рекли смо им да не желимо још један Кипар", појаснио је француски званичник, алудирајући на чињеницу да је Кипар, 2004, ушао у Унију као подељено острво, чији северни, турски део није под управом владе у Никозији.

Галараг је, међутим, предвидео да ће Срби, највероватније, ипак предложити нову резолуцију УН о Косову, док ће Сједињене Америчке Државе и Европска унија бити приморане да се томе супротставе.

Француски званичник у наставку додаје да ће Срби, пре него што уђу у Унију, морати да реше кључна питања са Косовом која се тичу: правосуђа, полиције, царина, саобраћаја, пољопривреде, као и све разлике о питању имена и терминологије.

"На крају, међутим, Србија ће морати да призна Косово, уколико жели да уђе у ЕУ", поновио је Галараг.

Број коментара 78

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи