Србин шверцовао оружје у Јемен

Илегални трговац оружјем Слободан Тешић, продао наоружање јеменској Влади вредно 100 милиона долара, што је узбудило америчке дипломате у Вашингтону, открива "Викиликс".

Америчка тајна дипломатска преписка, која је објављена на сајту Викиликс, потврђује велику забринутост САД пошто огромно наоружање илегалним каналима стиже у земље и регионе у којима су активне терористичке организације.

Лондонски Гардијан наводи и пример из децембра прошле године, када је Влада у Јемену преко кипарске компаније илегалног српског трговца оружја, Слободана Тешића, купила оружје вредно 100 милиона долара.

Тешић се, наводи се у телеграму америчке амбасаде, у главном граду Јемена Сани, налази на списку који је сачинио Савет безбедности Уједињених нација, а који се односи на лица за које важи забрана путовања.

Према депешама, које је објавио Гардијан, у питању је огромна трговина оружја које стиже из земаља источне Европе.

Спречавање трговине оружјем по целом свету

Америка непрекидно води битку како би осујетила дотурање оружја из земаља попут Украјине, Бугарске, Јерменије и Кине терористичким организацијама и нестабилним режимима на Блиском истоку.

Амерички званичници покушали су да интервенишу у више десетина пословних трансакција којима би оружје било продато Ирану, Ираку, Јемену и групама на југу Судана, пише Гардијан.

Помиње се и спречавање продаје кинеске технологије Пакистану, као и постављање питања индијским званичницима о извозном производу хемијске индустрије, који би могао да буде сировина за отровни гас.

Истовремено, амерички Њујорк тајмс пише да објављене дипломатске депеше пружају увид у америчка настојања да се спречи гомилање оружја у неким деловима света где влада напетост.

Уз снимке и копије уговора, америчке дипломате су суочавале представнике страних држава са подацима о фиктивним компанијама, тајним банкарским рачунима и транспортима широм света, закључује се из поверљивих докумената Стејт департмента.

САД, као највећи извозник оружја на свету, заједно са Русијом, доминира том трговином у свету.

Као снабдевач оружјем неких држава, као што су Израел, Саудијска Арабија и друге земље Залива, САД је изложен критикама да подстиче трку у наоружању, али ипак има водећу улогу у спречавању испорука модерног оружја милитантима и противницима, пише Њујорк тајмс.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару