Реконструкција због "Викиликса"?

Америчка администрација припрема опсежну реконструкцију дипломатске службе, због заштите функционера, идентификованих у интерним депешама, које је објавио сајт "Викиликс", преноси амерички политички интернет портал "Дејли бист".

Важне дипломате, војни и обавештајни службеници у читавом свету биће премештени, наводи сајт Дејли бист, јер администрација председника Барака Обаме сматра да је Викиликс њихов рад учинио немогућим, па чак и опасним.

Како наводи сајт, државни званичници саопштили су да је план премештања тек у зачетку. Ипак, очекује се да ће Стејт департмент, Пентагон и ЦИА то обавити већ у наредних неколико месеци.

Премештања ће се, највероватније, догодити у земљама где су америчке дипломате тајним депешама најоштрије критиковале локалне власти.

Објављивање тајних докумената несумњиво је нанело штету америчкој дипломатији. Стејт департмент тврди да ће ситуацију додатно погоршати повлачење дипломата које није лако заменити, јер је реч о најбољим стручњацима за међународне односе које Америка има.

"У случају нужде, мораћемо да заменимо неке од наших најбољих људи, именованих у депешама, јер су се усудили да кажу истину о земљи у којој раде", пренео је сајт изјаву једног високог званичника из области безбедности. Премештај треба да се догоди пре него што их те земље прогласе за непожељне.

Од дипломате до "персоне нон грата"

"Неке наше дипломате биће проглашене персоном нон грата, а ми ћемо, за узврат, бити принуђени да неке стране дипломате прогласимо персоном нон грата, што компликује ситуацију", каже високи званичник. Чак и у земљама где не буде званичног протеста, Сједињене Америчке Државе ће, ипак, повући своје дипломате, јер оне, после овог, више неће моћи ефикасно да комуницирају са страним властима.

Прошле седмице, турски премијер Тајип Ердоган запретио је да ће поднети тужбу против бившег америчког амбасадора у Турској, Ерика Еделмана. Викиликс је објавио депешу у којој је Еделман, још 2004. године, сугерисао да Ердоган има скривено благо на рачунима швајцарских банака.

Еделман је, у интервјуу Дејли бисту, рекао да не жели да коментарише садржај депеша, с обзиром на то да су и даље државна тајна. Ипак, он сматра да је објављивање тих докумената - апсолутна катастрофа.

"Људи ће због тога гинути. Америчким дипломатама сада ће сви пазити шта причају, ако ико буде хтео да прича", закључује Еделман.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару