Ратовање у знак поштовања

Председник Савета ЕУ Херман ван Ромпеј сматра да је мисија у Авганистану осуђена на неуспех, а европски војници су тамо само "у знак поштовања према САД", објављује "Викиликс". Немачка одлучила да детаљно проучи документа објављена на "Викиликсу".

Европа не верује у могућност успеха савезничких операција у Авганистану и европски војници су тамо само у знак поштовања према САД, рекао је председник Савета ЕУ Херман ван Ромпеј америчком амбасадору у Бриселу, наводи се у једној од депеша коју је управо објавио Викиликс.

"Више нико у Европи не верује (у успех) у Авганистану. Остаћемо још тамо у 2010. из поштовања према САД и то је све. Видећемо резултате на крају 2010, али то је последња шанса", рекао је Ван Ромпеј америчком амбасадору у Белгији Хауарду Гутману, према дипломатском телеграму датираном на 4. јануар 2010. године.

"Уколико погине неки Белгијанац, то ће бити крај белгијског ангажмана у Авганистану", додао је Ван Ромпеј.

У истом разговору Ван Ромпеј је изразио скепсу и према успеху конференција о климатским променама које, према његовим речима, никада неће резултирати успехом.

Пошто је међународна конференција у Копенхагену, одржана у децембру прошле године, окончана као "невероватна катастрофа", Ван Ромпеј је оценио да су такви "мултилатерални састанци" осуђени на неуспех и да би питање климатских промена требало решавати између Европе и САД, па потом покушати са придобијањем Кине за споразум.

Нове мере немачког МИП-а

Недељу дана пошто је Викиликс почео да објављује поверљиве депеше америчке дипломатије, немачко Министарство иностраних послова (МИП) је саопштило да је предузело или ће предузети мере у вези са овим скандалом.

У данашњем саопштењу шефа немачке дипломатије Гвида Вестервелеа наводи се да је објављивање докумената на Викиликсу "отворило питања од значаја за рад немачког министарства иностраних послова" која су "суштинске, формалне и техничке природе".

Вестервеле је навео да је његово министарство извукло три "практичне консеквенце", при чему је на првом месту одлука да се "објављени документи опсежно проуче и провери да ли се њима угрожавају безбедносни интереси Немачке и њених савезника".

"Друго, ми смо наша дипломатска представништва још једном замолили да, као што је и до сада био случај, извештавају на прикладан начин, садржајно и аналитички", наведено је у саопштењу. 

На крају је Вестервеле најавио да ће се "преиспитати да ли у области дигиталне технологије морају да буду донете даље мере, да би се обезбедила сигурност".

Вестервеле се у америчким поверљивим извештајима описује као политичар са "мало супстанце", некомпетентан, сујетан и према Америци превише критичан.

Крајем прошле седмице је Хелмут Мецнер, шеф бироа Гвида Вестервелеа, морао да напусти функцију у партијској централи, пошто се испоставило да је управо он америчког амабасадора у Берлину снабдевао информацијама о току коалиционих преговора после избора 2009.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару