Прва жртва афере "Викиликс"

Немачка не трпи кртице. Хелмут Мецнер признао да је Американцима одавао детаље о току преговора за састав немачке владе, после чега је најурен са места шефа Кабинета министра спољних послова. Либерали бесни, траже да Вашингтон опозове амбасадора Филипа Марфија, због неумесних коментара о немачким политичарима.

Американци су се неколико дана надали да Викиликсова лавина докумената неће изазвати озбиљне потресе на спољнојполитичкој сцени, али је објављивање детаља њихове дипломатске преписке почело да узима данак - Немци су одмах склонили америчку кртицу у својим редовима, док либерали у тој држави траже и да амбасадор Филип Марфи што пре оде из Берлина.

Прва жртва афере "Викиликс" је Хелмут Мецнер, кога је министар спољних послова и шеф либерала Гвидо Вестервеле најурио са функције, чим је обелодањено да је Мецнер био кртица током преговора демохришћана Ангеле Меркел и Вестервелеових либерала о формирању немачке владе.

У депешама Стејт департмента, Мецнер је описиван као мува на зиду, млади и перспективни партијски функционер који је водио белешке током маратонских преговора, а свега неколико дана после објављивања преписке амбасадора Марфија и Вашингтона остао је без посла.

"Члан кабинета, који је признао да је одржавао контакте са особљем америчке амбасаде у Берлину, отпуштен је са места шефа Кабинета партије", наводи се у саопштењу Вестервелеових либерала, међу којима баш и не влада јединство у вези са последицама Мецнерових дела.

Неколико званичника те партије сматра да Мецнер није учинио ништа лоше, јер су му контакти са страним дипломата, ионако, у опису посла, а известан број либерала затражио је од Вашингтона да под хитно опозове амбасадора Филипа Марфија.

Посланик из редова либерала Ханс Михаел Голдман рекао је да би немачки амбасадор, да се којим случајем понашао као Марфи, био одмах опозван, наглашавајући да Марфи, у јеку скандала, није чак ни понудио извињење Немцима.

Меркелова је тај захтев либерала лагодно одбацила.

Мецнер, међутим, неће сносити никакве додатне последице, због чињенице да је упознавао Американце са детаљима разговора Вестервелеа и Меркелове, можда и захваљујући чињеници да је министар спољних послова, почетком недеље, одлучно одбацивао могућност да у редовима његове партије постоји кртица.

Цинизам америчке дипломатије

Депеше које је објавио сајт Викиликс показују цинизам америчке дипломатије, изјавио је данас председник Русије Дмитриј Медведев.

"Нисмо параноици и не повезујемо руско-америчке односе са цурењем неких информација, мада оне показују сав цинизам оцена и мишљења која преовлађују у спољној политици појединих држава, у овом случају САД", рекао је Медведев на конференцији за новинаре, после разговора са италијанским премијером Силвијем Берлусконијем у Сочију.

"Друга је ствар када та мишљења постају јавна. Она тада могу да нанесу штету спољнополитичким везама и да се одразе на општи дух односа", додао је руски председник.

Медведев, међутим, ту не види ништа критично, јер оцене бивају различите.

"Мислим да би, уколико би, не дај боже, у медије процуриле оцене које дају руско Министарство спољних послова или руске специјалне службе, укључујући и оцене о америчким колегама, оне, такође, имале великог разлога за задовољство", рекао је Медведев.

"Али, да ли је то потребно? Дипломатија је тиха ствар, као и банкарски бизнис, и треба да се реализује на одговарајућим принципима", рекао је руски председник.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару