Асанж на потерници

Интерпол расписао црвену потерницу за оснивачем вебсајта "Викиликс" Џулијаном Асанжом. Америчка влада размишља да покрене пред судом поступак против Асанжа, због шпијунаже.

После објављивања поверљивих дипломатских докумената, Интерпол је расписао црвену потерницу за Џулијаном Асанжом, оснивачем вебсајта Викиликс, како би се омогућило његово хапшење, ако би се појавио у некој од земаља чланица.

Америчка влада размишља да пред судом покрене поступак против Асанжа због шпијунаже. Претпоставља се да се оснивач Викиликса Џулијан Асанж крије негде у околини Лондона, јавља Би-Би-Си.

И док се спрема судски поступак против Асанжа, он је са непознате локације преко Интернет сервиса Скајп изјавио за недељник Тајм да америчка државна секретарка Хилари Клинтон треба да поднесе оставку, ако се покаже да је америчким дипломатама наређено да шпијунирају своје иностране колеге.

"Хилари Клинтон треба да поднесе оставку, ако се докаже да она стоји иза наређења датом званичницима у америчкој дипломатији да шпијунирају у Уједињеним нацијама, кршећи међународне конвенције које су Сједињене Америчке Државе потписале", рекао је Асанж.

Истовремено, у групи докумената, објављених ноћас у пет угледних листова, говори се о забринутости Америке, Британије и Русије, због могућности да исламистички екстремисти украду нуклеарни материјал из Пакистана и направе једноставну атомску бомбу.

Према истим документима, амерички амбасадор из Делхија упозорава Вашингтон да је Индија спремна да нуклеарним оружјем гађа Пакистан, у случају напада на њену територију.

Објављено је и обећање британске владе да ће бранити интересе Америке током истраге о разлозима покретања рата у Ираку.

Иако се говори о фаталном ударцу за америчку дипломатију, из Вашингтона кажу да је реч више о непријатности, него о стварној опасности.

"Владе послују са Америком, зато што је то у њиховом интересу. Не зато што нас воле, или нам верују, или зато што мисле да ми умемо да чувамо тајне. Многе владе послују с нама, јер нас се плаше, или нас поштују, а све - зато што смо им потребни. И то ће се наставити", каже Роберт Гејтс, државни секретар за одбрану САД.

Москва најављује да ће руски обавештајци помно анализирати четврт милиона докумената којих се докопао Викиликс, мада шеф дипломатије Сергеј Лавров каже да их је забавно читати, али да се спољнополитички односи граде на основу конкретних потеза.

"Извађене из контекста, депеше могу да заварају. Ако узмемо једну и кажемо како се у њој ружно говори о неком лидеру, то не значи да је то државна политика. Објављивање не мора да води бољој политици, али може да доведе до нежељеног резултата", каже професор Џон Гирсон са Кингс колеџа у Лондону.

Мајка Џулијана Асанжа изјавила је да је ожалошћена због потернице коју је издао Интерпол за хапшење њеног сина и додала да не жели да га ухвате и затворе.

"Он је мој син и ја га волим и очигледно не желим да га ухвате и стрпају у затвор. Реагујем онако како би и свака друга мајка. Ожалошћена сам. Многе ствари које су написане о мени и Џулијану нису истините", изјавила је Кристина Асанж за аустралијски радио.

"Викиликс" блокиран у Кини

У Кини су блокирани линкови вебсајта Викиликс на коме је почело објављивање тајних дипломатских депеша америчког Стејт департмента, а партијски Политбиро је наредио сајберски упад на Гугл, јавила је америчка агенција АП.

Према наводима агенције, на покушаје приступа сајтовима wikileaks. оrg и cablegate.wikileaks.org појављује се порука да је конекција ресетована.

То је стандардна порука када вебсајтове блокирају кинеске власти задужене за ригорозну контролу садржаја пласираних на интернету, наводи америчка агенција.

Оцењујући да је блокада учињена због могућих срамних оцена у објављеним тајним америчким депешама, АП наводи да је могуће да се то односи на оцену да су кинески лидери спремни да прихвате уједињење две државе на Корејском полуострву и да власт преузме Јужна Кореја.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару