"Викиликс" и о Младићу

Поверљива документа која је објавио сајт "Викиликс" могла би да разјасне и због чега најтраженији хашки бегунац до сада није ухваћен. Биће значајно објављивање било каквих докумената о евентуалним Младићевим и Караџићевим везама са страним обавештајним службама и споразумима са истакнутим америчким дипломатама, каже за РТС професор Предраг Симић.

Међу четврт милиона тајних документа до којих је дошао сајт Викиликс могао би да се нађе одговор на питање зашто до сада није ухапшен Ратко Младић, наводи британски Гардијан. Међутим, детаљи тог дела „балканског пакета" још нису објављени.

Оно што је познато и до сада објављено, јесте захтев Француске да се затвори Канцеларија Високог представника за Босну и Херцеговину и пре него што се реши питање државне имовине.

Захтев су Французи упутили још у новембру прошле године, али су се Сједињене Државе томе успротивиле.

Викиликс је објавио и документ у којем се наводи да је Турска од бившег члана Председништва Босне и Херецеговине Хариса Силајџића тражила да не користи реч геноцид.

Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да већина до сада објављених документа о Балкану нису изненадила аналитичаре и добре познаваоце прилика у региону.

Професор Симић због тога не верује да ће бити „писања нове историје" овог дела Европе, како то тврде новинари појединих листова који су од Викиликса преузели и објавили поверљива документа Стејт дипартмента.

Ипак, сматра професор Симић, за историчаре, али и "практичне политичаре и дипломате" , било би значајно објављивање документа о Ратку Младићу, поготову о његовим и Караџићевим везама са западним обавештајним службама у Босни и Херцеговини о којима се толико говорило, као и о споразумима са неким од истакнутих америчких дипломата на које се Караџић и данас позива у Хагу.

Поред тога, биће изузетно важно објављивање докумената која се односе на Косово и бомбардовање Савезне Републике Југославије 1999. године.

Највећу штету у афери Викиликс ће, без сумње, претрпети САД, каже професор Симић, уз оцену да Вашингтон плаћа данак претераном ослањању на технологију.

Викиликс је успео оно о чему су све тајне службе, „КГБ и Џејмс Бонд", могли само да сањају, закључио је Предраг Симић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару