Азил за Џулијана Асанжа

Џулијан Асанж, оснивач "Викиликса", рекао да ће можда затражити политички азил у Швајцарској, где би могао да пресели свој веб-сајт, из безбедносних разлога. "САД је у великој опасности да изгуби свој пут", каже Асанж.

Оснивач веб-сајта Викиликс Џулијан Асанж, аустралијски држављанин, изјавио је у Женеви да ће можда затражити политички азил од Швајцарске и свој сајт преселити у ту земљу, да би безбедно радио.

Асанж је у интервјуу за швајцарску телевизијску станицу ТСР рекао да озбиљно размишља о наставку рада у неутралној Швајцарској.

Оснивач Викиликса борави у Женеви, где би требало да говори у Уједињеним нацијама, отприлике у исто време када се очекује да Савет УН за права човека објави извештај о стању људских права у Сједињеним Америчким Државама, јавља Ројтерс.

Викиликс је недавно, у неколико наврата, разбеснео САД објављивањем више десетина хиљада поверљивих војних ратних извештаја из Авганистана и Ирака. Само у јулу је објављено око 77.000 докумената о рату у Авганистану, укључујући извештаје са терена, обавештајне приказе и саме акције америчких снага.

Документи које је објавио нису се тицали само САД, већ и других држава, на пример Русије и Либана, наводи Ројтерс.

Асанж је, у међувремену, покушавао да пресели свој сајт у друге земље и заштити даљи рад. Обраћао се недавно Шведској, али су му тамошње власти ускратиле гостопримство. Тамо је чак саслушаван за узнемиравање, осумњичен за силовање и подвргнут истрази, мада он негира оптужбе.

Асанж се обратио и властима у Вашингтону, позивајући их да детаљно истраже шта су радили њихови војници у Ираку и Авганистану, уместо што врше, како је рекао, агресивну истрагу у вези са његовим веб-сајтом.

"Сједињене Америчке Државе су у великој опасности да изгубе свој пут", рекао је Асанж на конференцији за новинаре у Женеви.

"Једина истрага за коју ја знам, а коју су покренуле Сједињене Америчке Државе јесте према нама, у вези са нашим могућим изворима унутар америчке армије", рекао је оснивач Викиликса новинарима у Женеви.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару