Тајне и даље на "Викиликсу"

"Викиликс" најављује објављивање нових тајних докумената, упркос захтевима Пентагона да прекину са таквом праксом. Као глобална организација, имамо одговорност према свим људима, а не за интерес једног народа, рекао портпарол "Викиликса".

Портпарол "Викиликса" најавио је да ће тај Интернет сајт наставити да објављујује поверљива документа влада широм света, упркос захтевима Пентагона да прекину са таквом праксом.

"Уверавам вас да ћемо и даље да објављујемо документа - то је оно што ми радимо", изјавио је портпарол "Викиликса" у интервјуу америчкој новинској агенцији Асошиејтед прес.

Портпарол "Викиликса" је навео да жели да заштити идентитет и да се у тексту наведе да му је име Данијел Шмит.

Шмит је рекао да је недавно објављивање поверљивих документа о рату у Авганистану допринело да јавност у свету и у Сједињеним Америчким Државама разуме сукобе у земљи на југу Азије.

Одбацујући оптужбе да објављивање тзв. "Авганистанског ратног дневника" са преко 90.000 докумената представља претњу за америчку националну безбедност или да угрожава животе америчких војника, Шмит је рекао да је "Викиликс" забринута за безбедност читавог човечанства.

"Викиликс је глобално активна организација. У том смислу, имамо одговорност према људима целог света, а не за одређени интерес једног народа", рекао је Шмит.

Амерички секретар за одбрану Роберт Гејтс изјавио је да Интернет сајт "Викиликс" сноси бар моралну одговорност због објављивања поверљивих докумената о рату у Авганистану.

"Викиликс", познат по томе што долази до поверљивих извештаја и снимака, објавио је прошле седмице америчке војне документе о рату у Авганистану.

Ова документа, поред детаља о 144 инцидента у којима су међународне снаге у Авганистану убиле или раниле цивиле, садржи и детаље о другом проблематичном аспекту рата - двојној улози пакистанске обавештајне службе у рату у Авганистану.

Оснивач веб сајта Џулијан Асанж изјавио је да сматра да хиљаде страница ових докумената садрже доказе о ратним злочинима у Авганистану, а њихово објављивање је упоредио са отварањем архива источнонемачке тајне полиције Штази почетком 1990-тих.

Поред детаља о 144 инцидента, у којима су међународне снаге у Авганистану убиле или раниле цивиле, досије који је Викиликс назвао "Авганистанским ратним дневником", садржи и детаље о другом проблематичном аспекту рата - двојној улози пакистанске обавештајне службе у рату у Авганистану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару