Асанжови адвокати траже укидање налога за хапшење

Сматрамо да се појавио низ нових околности које указују да има разлога да се ранија одлука шведског суда ревидира, каже један од Асанжових адвоката Томас Олсон.

Адвокати оснивача Викиликса Џулијана Асанжа затражили су од шведског суда да повуче налог за његово хапшење, у складу са пресудом панела Уједињених нација да његово задржавање у амбасади Еквадора у Лондону представља "арбитрарно притварање".

"Сматрамо да се појавио низ нових околности које указују да има разлога да се ранија одлука ревидира", изјавио је један од Асанжових адвоката Томас Олсон, а пренео је Ројтерс.

Панел Уједињених нација објавио је 5. фебруара одлуку да је Асанж "арбитрарно притворен" и позвала на његово ослобађање.

Радна група УН позвала је Британију и Шведску да "окончају његово лишавање слободе", оцењујући да се мора поштовати "физички интегритет и слобода кретања" Џулијана Асанжа.

Панел, састављен од петорице експерата, саопштио је да би Лондон и Стокхолм требало Асанжу да надоканде штету.

Портпарол британског премијера Дејвида Камерона изјавио је да ће Асанж бити ухапшен уколико изађе из амбасаде Еквадора, без обзира на одлуку комисије УН.

Асанж (44) је нашао уточиште у амбасади Еквадора у Лондону у јуну 2012. како би избегао изручење Шведској, где га траже ради испитивања због оптужби да је починио силовање 2010, које он пориче.

Каже да страхује да ће га Шведска изручити Сједињеним Америчким Државама, где би могао да се нађе на суду због објављивања поверљивих војних и дипломатских докумената путем Викиликса, једног од највећих одавања информација у историји САД.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара