Асанж: Велика победа, Британија и Шведска треба да се повинују одлуци УН

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж поручио је да је препорука Панела УН за његово ослобађање доказ да је, током претходних пет година, био незаконито притворен и позвао Велику Британију и Шведску да изврше одлуку УН. Сваки даљи покушај гоњења био би ударац на систем УН, рекао је Асанж.

18.00 - Шведска влада одбацила препоруку панела УН. У Стокхолму тврде да је Асанж добровољно ушао у амбасаду Еквадора у Лондону 2012. године и да га шведске власти никада нису лишиле слободе.

17.45 - Адвокатица Швеђанке која је оптужила Асанжа за силовање, рекла је да панел УН не разуме да је силовање "једно од најозбиљнијих злоупотреба и кршења људских права". 

13.25 - "Данас је доказано да је притвор без оптужнице незаконит", рекао је Џулијан Асанж обраћајући се преко скајпа из еквадорске амбасаде.

12.55 - Портпарол британског премијера Дејвида Камерона истакао је да постоји европски налог за хапшење Асанжа, што значи да никад није био арбитрарно притворен.

12.30 - Полицијски комби се паркирао испред балкона еквадорске амбасаде, први пут од октобра прошле године.

12.15 - Асанжов адвокат Џефри Робертсон, говорећи за Би-Би-Си, позвао је Британију и Шведску да поштују одлуку Панела.

11.20 - Британски министар спољних послова Филип Хамонд назвао је Асанжа "бегунцем од правде", а извештај Панела УН "смејуријом", јавља Ројтерс.

11.15 - Званичник Високог комесаријата УН за људска права Кристоф Пешу рекао је у Женеви да Британија и Шведска имају два месеца да оспоре одлуку Панела, преноси Гардијан.

11.00 - Бивши председавајући Панелу УН за арбитрарни притвор, Норвежанин Мадс Анденас, рекао је за Гардијан да су чланови радне групе били под великим политичким притиском САД и Велике Британије.

10.25 - Висока комисија за људска права УН инсистира да је одлука Панела законски обавезујућа, зато што је заснована на обавезујућим документима међународног права људских права, преноси Гардијан.

10.00 - Британија одбацује одлуку панела УН и тврди да Асанж својевољно избегава законито хапшење, те да има законску обавезу да га изручи Шведској, јавља РТ.

09.45 - Захтев за изручење Џулијана Асанжа није стигао Шведској, а став владе је да оснивач Викиликса добровољно борави у Амбасади Еквадора, преноси Ројтерс.

На прес-конференцији, одржаној преко скајпа, Џулијан Асанж је рекао да је препорука Панела УН за његово ослобађање правно обавезујућа и да је коначно доказано да је његов петогодишњи боравак у Амбасади Еквадора у Лондону у ствари било незаконит притвор.

Оснивач Викиликса је упозорио да би сваки даљи покушај његовог гоњења био ударац на систем УН и позвао Велику Британију и Шведску да изврше одлуку Панела.

Асанж се на крају захвалио УН и оценио да њихова одлука не помаже само њему, већ и свима другима који су незаконито лишени слободе, те да знатно ојачава позицију УН у тој области, чак и насупрот западним земљама.

Претходно је радна група УН за арбитрарни притвор затражила од Велике Британије и Шведске да "окончају његово лишавање слободе".

У одлуци се истиче и да се мора поштовати "физички интегритет и слобода кретања" Џулијана Асанжа. "Радна група сматра да арбитрарни притвор Асанжу мора да се оконча а његов физички интегритет и слобода кретања се морају поштовати. Ако буде потребно, Асанж мора имати право и на надокнаду", рекао је члан радне групе Хонг Сеонг Фил. 

Панел, састављен од петоро експерата, саопштио је да би Лондон и Стокхолм требало Асанжу да исплате надокнаду за претрпљену штету. За одлуку је гласало троје од петоро чланова радне групе, док представница Аустралије није желела да учествује у расправи јер Асанж поседује аустралијско држављанство.

Панел је оценио да су шведски тужиоци "несразмерно" реаговали издавањем европског налога за хапшење, уместо да су покушали да испитају Асанжа користећи билатералне споразуме с Британијом.

У саопштењу Панела се наводи и да је шведски тужилац "одбио" да размотри друге начине да га испита који су компатибилни с његовим правом на азил које, како се наводи, није прописно поштовано.

Чланови радне групе су у извештају на 18 страница навели да Асанж никада није формално оптужен у Шведској, него је само против њега покренута прелиминарна истрага.

У међувремену, на одлуку Панела реаговале су Шведска и Велика Британија.

Влада у Шведској одбацила је препоруку панела УН. Андерс Ронкуист, шеф одсека за правне послове у шведском министарству спољних послова, рекао је да је Асанж добровољно ушао у амбасаду Еквадора у Лондону 2012. године и да га шведске власти никада нису лишиле слободе.

Влада скандинавске државе наглашава да је Асанжов случај у рукама независног правосуђа, које није под њеном контролом.

Велика Британија је "у потпуности" одбацила мишљење Панела и најавила УН да ће и формално оспорити одлуку.

Тумачење британске владе је да Асанж избегава хапшење, те да одлука Панела не може да утиче на законску обавезу коју Британија има да изручи оснивача Викиликса Шведској, јер постоји важећи европски налог за хапшење.

У УН сматрају да је одлука Панела правно обавезујућа јер се темељи на важећем међународном праву, те поручују да Британија и Шведска имају рок од два месеца да је формално оспоре.

Рикардо Патино, шеф дипломатије Еквадора, сматра да је време да Асанж буде ослобођен и да одлука УН јасно показује да је реч о политичком прогону. Може ли Џулијан Асанж да ишета из амбасаде Еквадора као слободан човек?

"Слабост међународног права је у томе што не постоји механизам присиле, па спровођење одлука зависи од добре воље, и посвећености земаља да поштују обавезе које су ратификовали", рекао је секретар Радне групе УН Кристоф Пешу.

У Амбасади Еквадора у Лондону, Асанж се налази од јуна 2012, како би избегао изручење Шведској, која га тражи ради испитивања због оптужби да је починио силовање 2010. године, које он пориче.

Асанж страхује да ће га Шведска изручити Сједињеним Америчким Државама, где би могао да се нађе на суду због објављивања поверљивих војних и дипломатских докумената путем Викиликса, једног од највећих одавања информација у историји САД.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара