Читај ми!

Би-Би-Си: УН траже ослобађање Џулијана Асанжа

УН ће затражити ослобађање оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, након што је панел УН на расправи о његовом притвору донео одлуку у његову корист, јавио је Би-Би-Си. Портпарол британског премијера Дејвида Камерона изјавио је да ће Асанж бити ухапшен уколико изађе из Амбасаде Еквадора, без обзира на одлуку комисије УН.

Уједињене нације ће одлуку о оснивачу Викиликса објавити сутра. Џулијан Асанж, који је више од три године у Амбасади Еквадора у Лондону, изјавио је претходно да ће се сутра предати британској полицији ако комисија УН пресуди да он није нелегално притворен. 

"Ако УН сутра објаве да сам изгубио случај против Британије и Шведске, изаћи ћу у подне из амбасаде и прихватити да ме британска полиција ухапси, јер нема изгледа за даље жалбе које би имале смисла", навео је у саопштењу Асанж.

Асанж је истакао да, међутим, ако буде другачија одлука, очекује да му се одмах врати пасош и "обуставе покушаји хапшења".

Асанж је поднео тужбу против Шведске, Велике Британије и радне групе УН због одлуке о арбитрарном притвору донете септембра 2014. године. Асанж је нашао уточиште у Амбасади Еквадора у Лондону у јуну 2012. како би избегао изручење Шведској, где га траже ради испитивања због оптужби да је починио силовање 2010, које он пориче.

Он каже да страхује да ће га Шведска изручити Сједињеним Америчким Државама, где би могао да се нађе на суду због објављивања поверљивих војних и дипломатских докумената путем Викиликса, једног од највећих одавања информација у историји САД.

Еквадор и Шведска су, после шестомесечних преговора, прошлог месеца постигли споразум у складу са којим би Асанж могао да буде подвргнут испитивању, наводи британска агенција.

Портпарол британског премијера Дејвида Камерона изјавио је да ће оснивач Викиликса бити ухапшен уколико изађе из Амбасаде Еквадора, без обзира на одлуку комисије УН.

Он је рекао да било која одлука комисије УН која разматра Асанжову жалбу неће бити правно обавезујућа и да ће налог за хапшење Асанжа бити извршен уколико он напусти амбасаду, пренео је Ројтерс

Британска полиција је раније саопштила да ће ухапсити Асанжа ако буде напустио Амбасаду Еквадора у Лондону.

Полиција се огласила након што је Асанж, који је више од три године у еквадорској амбасади, изјавио је да ће се сутра предати британској полицији ако комисија УН пресуди да он није нелегално притворен.

С друге стране, полиција одговора да је "налог за хапшење и даље важећи".

"Ако напусти амбасаду, учинићемо све да га ухапсимо", казао је портпарол британске полиције, пренео је Ројтерс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара