Читај ми!

Услов Џулијана Асанжа

Оснивач сајта "Викиликс" Џулијан Асанж пристаће да га испитају шведски тужиоци али само ако му буде дозвољен приступ документима из истраге, саопштили су његови браниоци.

Треба нам обезбедити приступ целокупној процедури, која је четири и по године била у рукама шведског тужилаштва, а не у рукама одбране, рекао је Балтазар Гарсон, бивши шпански судија и адвокат Џулијана Асанжа, преноси Танјуг.

Асанж је пре десетак дана прихватио понуду шведских тужилаца да га испитају у Лондону због оптужби за силовање.

Шведски тужиоци су од Асанжа раније тражили дозволу да га испитају у Лондону, где борави у Амбасади Еквадора, као и да обаве ДНК анализу.

Асанжов шведски адвокат је изјавио да поздравља захтев да његов клијент буде испитан у Амбасади Еквадора у Лондону, додајући да би тај процес могао да потраје.

Аустралијанац Асанж се налази у Амбасади Еквадора од јуна 2012. године да би избегао екстрадицију у Шведску због оптужби за сексуални напад и силовање које он негира.

Каже да се плаши да ће га Шведска даље изручити САД, где би му се судило због одавања највеће количине поверљивих података у историји Америке.

Како сам каже, више не верује у позитиван исход свог случаја и страхује да га САД неће пустити на миру због онога што је учинио.

Заменик британског премијера Ник Клег саопштио је прошле седмице да је до сада полицијска стража испред еквадорске амбасаде коштала 15 милиона долара.

Гарсон је, на маргинама конференције у Женеви, рекао за АФП да тим бранилаца тек треба да одговори на захтев шведских власти да Асанжа испитају у Амбасади Еквадора, да ће он сигурно пристати на испитивање, али под одређеним условима.

Гарсон је истакао да приступ браниоцима документима истраге представља "једноставно минимум права сваког ко је подвргнут судском процесу".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара