Читај ми!

Асанж саветује Сноудена

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж саветовао је бившем сараднику америчке Националне безбедносне агенције Едварду Сноудену да буде опрезан ако одлучи да путује у иностранство, пошто му је Русија одобрила дозволу боравка у тој земљи.

Сноудену је од 1. августа одобрена трогодишња дозвола боравка у Русији, што значи да може слободно да се креће по земљи и путује у иностранство, али не на период дужи од три месеца, изјавио је његов адвокат Анатолиј Кучерена, преноси Танјуг.

"Наравно, саветујемо да буде изузетно опрезан (приликом путовања) зарад његове физичке безбедности", рекао је Асанж током видео-конференције, одржане на форуму посвећеном слободи говора у Мексико Ситију.

Асанж (43), који више од две године борави у амбасади Еквадора у Лондону, појавио се са брадом и дужом седом косом.

Асанж је затражио азил од Еквадора у јуну 2012. године, после исцрпљујуће борбе пред британским судовима да избегне изручење Шведској, где је потврђен налог за његово хапшење због наводних кривичних дела силовања и сексуалног узнемиравања, која он негира.

Његово изручење траже и САД, које сматрају да је објављивањем на Викиликсу тајни о америчкој политици и дипломатији нанета штета америчкој националној безбедности, због чега Асанж страхује да би Шведска могла да га преда САД.

Сноуден, бивши сарадник америчких специјалних служби, у Москви се налази од 23. јуна 2013. године.

Претходно је из САД побегао у Хонгконг и одатле у Москву, како би одлетео за Еквадор. Међутим, америчке власти су му поништиле пасош и он је остао у главном граду Русије.

Сноуден је 1. августа прошле године добио привремено уточиште на годину дана, након што је претходно дуже од месец дана провео у транзитној зони аеродрома "Шереметјево".

Бивши сарадник ЦИА и НСА предао је медијима материјале о програмима за електронско праћење на интернету и у САД га оптужују за објављивање поверљивих информација, за шта је запрећена вишегодишња затворска казна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара